Három polgármester és legalább három államtitkár ígérete valósult meg 20 év után

Projektátadó rendezvényen méltatták a résztvevők egymást és a beruházást, a Szentgotthárd-Máriaújfalu szennyvízelvezetés kiépítését.

Ahogy tavaly júniusban már beszámoltunk róla az alapcsőletétel alkalmából, 20 év után épülhetett meg a szennyvízrendszer Máriaújfalu városrészen. 146 munkanap alatt készült el. Több, mint 500 millió forintos főként Európai Uniós forrásból. A város több, mint 78 millió forintos önrészét a magyar állam finanszírozta.

Április elején a műszaki átadás-átvétel kapcsán a helyiek lakossági fórum keretében kaptak tájékoztatást a vízrákötésekről és a rendszer további használatáról. 167 ingatlan került újonnan a városi rendszerbe a mostani beruházással.

A május 25-ei projektátadó rendezvényen Huszár Gábor polgármester, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Szegfű Zoltán, területi főmérnök, a kivitelező (COLAS Alterra Zrt) képviseletében és Zelles Zsolt stratégiai igazgató, az üzemeltető (Vasivíz Zrt) képviseletében méltatta a beruházást.

Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere a projekt finanszírozási adatai mellett megemlítette az elmúlt több, mint két évtized küzdelmeit. A beruházás valójában már 1997-ben megkezdődött, amikor a helyiek befizették a közműcsatlakozási díjat. Bármennyire is szerette volna a város, számos pályázat feltételeinek nem tudott megfelelni. Három polgármester és legalább ugyanannyi államtitkár ígérte meg folyamatosan a helyieknek a csatornát. Végül 2018-ban megvalósulhatott.

V.Németh Zsolt országgyűlési képviselő szólt arról, hogy Szentgotthárd városával nem volt nehéz együtt dolgozni. A település mindig konkrét kérésekkel és kidolgozott elképzelésekkel kért segítséget tőle. Kis történelmi áttekintést is felvázolt egészen az ókori, római Cloaca Maxima építésétől napjainkig. Mint mondta: tulajdonképpen most Máriaújfaluban egy ókori fejlesztést valósítottak meg.

Szegfű Zoltán a kivitelező nevében ígéretet tett, hogy a vállalt 10 éves garanciaidő alatt minden felmerülő feladatnál a jövőben is jelen lesznek.

Zelles Zsolt a VASIVÍZ Zrt. nevében jó érzéssel vette át üzemeltetésre az új beruházást, melyben mintegy 4 km-nyi gerincvezeték és 1,3 km nyomóvezeték épült, 104 csomóponttal.

A rendezvényen elhangzott, hogy az útburkolat végelegesítésére jövő nyáron kerülhet sor.

Huszár Gábor polgármester pedig már be is jelentette a következő, hasonló beruházás lehetőségét: pozitív tárgyalásokon van túl a városvezetés Farkasfa szennyvíz beruházásának elindításával kapcsolatban.

Dr. Sütő Ferenc a városrészi önkormányzat elnöke, városi képviselő köszönetét fejezte ki valamennyi szereplőnek, akik közreműködtek a beruházás létrejöttében.

Ágoston Gá
2018.05.26.
Top