A polgármester megszegte a kenyeret, meg mást is…

A szentmise után ünnepi beszéd helyett politikai fenyegetés lett

Évek óta megszokhatták a szentgotthárdiak, hogy a nemzet és a város “politikai” ünnepét a katolikus templomban tartják. A közéletben tevékenykedő személyiségek ilyenkor, ezen a szent helyen évtizedes munkájuk elismeréseként kapnak különböző díjakat. Ezen alkalmon adnak díszpolgári címet is az arra érdemes szentgotthárdinak. Utóbbira 2015 óta nem volt példa. Idén sem.

A híradásokból bizonyára értesült a jól informált olvasó, hogy idén kik voltak a díjazottak. Jelen írás a díjátadás előtt elhangzott polgármesteri beszéd okán született.

A szónok az ünnep történelmi hátteréről, az állam- és városalapítás valamint az új kenyérről való megemlékezést követően egy gyermeki történetbe kezdett. Egy családi emléket idézett, melyben egy óvodás kislány édesapjának ötletelt egy olyan hídról, mely szivárványszínben pompázva kötné össze az ovit az iskolával, elkerülendő a közlekedési baleseteket. A gyermeki álmodozás kreatív és határtalan, így van rendjén. – Mondta a szónok. Aztán lapozott és áttért arra, hogy a politikai és gazdasági felelőtlen ígérgetéssel szerzett hatalom egyáltalán nem “röhögséges”. És sorolta:
– ha valaki 20-30 milliárd Ft-os hidakat
– nemzetközi vízügyi egyezményeket felrúgó változtatásokat ígér

az bizony nem röhögséges

– ha valaki egy 80 év feletti idős úrnak hotel- és fürdőigazgatói pozíciót ígér

az nem röhögséges, de még nem is nevetséges

annak a fogalomnak a meghatározását a Btk.-ban kell keresni.

A polgármester tehát a büntetőtörvénykönyvben keresne fogást néhány politikai ígéreten.

Vajon tudta-e a szónok, hogy Szentgotthárd 2018-2028-as közlekedési koncepciója két elkerülő út megépítésének előkészítését tartalmazza. Vajon olvasta-e ő is annak 19. oldalán ezt a mondatot: “Mindkét elkerülő út megvalósításának jelentős forrás igénye van, mivel a Rába-folyót is keresztezniük kell.”

Vajon tudja-e a szónok, hogy a Rába szentgotthárdi szakaszán található kisvízierőmű nem nemzetközi szerződések, hanem kormányközeli vállalkozás által létrehozott, az áram mellett, hasznot is termelő, profitorientált vállalkozás.

Vajon tudja-e a szónok, hogy az idősebbeknek, az időseknek jár a tisztelet. Az általa meg nem nevezett, de mindenki által tudott idős úr, a szakma egyik legkiválóbbja. Itt Szentgotthárdon rendezkedett be élete hátralévő részére. Éppen 10 éve pedig megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Vajon tudja-e a szónok, hogy Isten házába úgy lépünk be, mintha az Úr bent lenne. A kenyér mellett ezen a délelőttön a szeretet főparancsolata is megszegődött. “Szeresd Uradat, Istenedet – Szeresd felebarátodat!”

Ágoston Gá
2019.08.20.
Top