Nyugat-európai várost vezetne

“A település úgy lesz élhető és igazán a miénk, ha valamennyien magunkénak érezzük s tevékenyen veszünk részt a közéletben.” – Bartakovics Andrea

Miért döntött úgy, hogy elindul?

B.A.: Hosszú dilemma előzte meg az indulást. Heteken át mérlegeltem, ami egyébként nem jellemző rám, mert elég határozott vagyok.  Rengeteg dolgot figyelembe vettem.  Végül számomra is meglepően mondtam igent.

A végső ok az volt, hogy fel kellett rázni városunkat. Megérett a változás igénye.

Először csak képviselőjelöltként akartam indulni.  Mikor ez már nyilvánossá vált, akkor szólítottak meg többen is azzal, hogy „DE miért nem a polgármesteri székért?”

Miért pont a Közösen Szentgotthárd színeiben?

B.A.: Mert kell egy csapat!

Igazából ők kerestek meg először, hogy csatlakozzam, aztán hogy legyek képviselő-, illetve polgármesterjelölt.

Elfogadtam a felkérést, mert az egyesületben sokféle nézetű emberek, több korosztályt képviselő személyek dolgoznak összefogásban, de főként fiatalok. Legtöbbjüket régóta ismerem, sőt tanítottam. Tudom, hogy komoly az elhatározásuk: együtt kívánnak tenni Szentgotthárdért.

Milyen tervekkel vágnak neki a választásoknak?

B.A.: Terv, ötlet rengeteg született az elmúlt néhány hónapban. Jelentős részük a város lakóitól származik. A régi, nemes célokat is leporoltuk. Sok jó kezdeményezés volt már városunkban 10-15-20 évvel ezelőtt, melyek azóta is várták a megvalósítást. Így került a tervek közé a Kaszagyár területének hasznosítása, a fürdő problémája s ehhez kapcsolódóan a turizmus fejlesztése sport, vallási és természeti értékeinkre alapozva.

Örömömre városunkban sok igazán aktív közéleti tevékenységet folytató nyugdíjas van. Ám gondolnunk kell azokra is, akik betegesek, magányosak. Megbecsülést érdemelnek ők is. Egy bentlakásos idősek otthona és a nappali gondozó felújítása egyre sürgetőbb feladat.

A fiataloknak pedig az életkezdését kell segítenünk, hogy lássák a jövőjüket itt, a szülővárosukban. Nekik otthont teremtünk „fecskelakásokkal” és karrierkezdésüket is segítjük egy „inkubátorházzal”.

Miben szeretnének változtatni?

B.A.: Nyílt várost szeretnénk. Az itt élőknek legyen nagyobb betekintésük és nagyobb beleszólásuk a város életébe. Szeretnénk, ha ötletelnének, s a javaslatok el is jutnának a képviselőkhöz. A település úgy lesz élhető és igazán a miénk, ha valamennyien magunkénak érezzük s tevékenyen veszünk részt a közéletben. A képviselők munkáját is eredményesebbé tehetnénk, ha a döntések előkészítésébe jobban bekapcsolódnának.

A mindennapi kapcsolat a civil és nemzetiségi szervezetekkel, a gazdálkodó szervezetekkel és intézményekkel, az együtt gondolkodás, a problémák sokirányú megközelítése, a hosszabb távú célok kitűzése és a lépések meghatározása, amivel ezeket elérjük. Röviden: fontos összességében tekinteni a feladatokra és ütemezve magvalósítani azokat. Ebben nagy segítségemre lesz a képviselő-testület és a Polgármesteri Hivatal szakértő munkatársai.

Mik a programjuk sarkalatos pontjai?

B.A.: A már fentebb említettek mellett szeretnénk megszabadulni a súlyos hiteltörlesztésektől és az így megmaradt költségvetési összegeket a lakosság és a város érdekében hasznos befektetésekre fordítani. A közbiztonságra, a városrészekre, a nemzetiségekre és a környezetvédelemre is szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni.

Milyen eredménnyel lenne elégedett?

B.A.: Ha egy új, lelkes, fiatalos gondolkodású, tettre kész képviselő-testület kerülne Szentgotthárd élére, amelynek célja, hogy városunk élhető, fejlődő, virágzó (a szó szoros értelmében is), igazi polgári kisvárossá váljon.

Mit tudna elmondani a csapatáról?

B.A.: Fiatalok, okosak és lelkesek. Több korosztályt, 20-asokat, 30-asokat, 40-eseket képvisel az egyesület tagsága és a jelöltek is. Ketten vagyunk 50 fölött. Különféle szakmákban dolgozunk, a társadalom több területéről érkeztünk. Széles látókörű, több irányú érdeklődésű mindenki.  Alapos előkészítő munka előzte meg az indulásunkat. Tudjuk, mit akarunk és keményen fogunk dolgozni céljaink eléréséért.

Kit képviselnek? Jobboldaliakat, baloldaliakat?

B.A.: Mindenkit. Magam párton kívüli, pártpolitika semleges vagyok. Városunkban pedig békésen megférnek a különböző nézetek. Mivel támogatóim a jobboldaltól a baloldalig az egész palettát elfoglalják, nem kétséges, hogy mindenkit, Szentgotthárd valamennyi lakóját képviseljük. Pártállástól függetlenül az újszülöttől az aggastyánig, az alkalmazottól a vállalkozóig, a nemzetiségektől a városrészekig minden polgárt kötelességünk képviselni.

Ön szerint mik voltak a mostani városvezetés gyengéi?

B.A.: A 9 év során elakadt több, már befektetői szintig jutott projekt. A turizmusfejlesztés, az új szálláshelyek kialakítása és a gyógyászati lehetőségek elhanyagolása véleményem szerint nagy károkat okozott a költségvetésnek. Az Ipari Parkba ugyan jöttek új cégek, ám az autóipar recessziója, az Opel tulajdonos- és termékváltása előre vetítette, hogy itt nagyfokú adóvisszaesés következik. Komoly szakértőkkel kellett volna leülni tárgyalni – a gazdasági terület fellendítése érdekében. Ez sajnos elmaradt.

No, és a nyilvánosság. Sok jó dolog is történt: nyertes pályázatok, megkezdett fejlesztések. Ezeket nem, késve vagy nem túl jól kommunikálták. Ellentétben az utóbbi hetekkel, amikor a csapból is a sok-sok fejlesztés indulása és hosszú hónapokra elhúzódott építkezések avatása folyik. Most. Ám az elmúlt években mi történt?

Miben lehet más a Közösen Szentgotthárdért Egyesület?

B.A.: A pozitív életszemléletben, a fiatalos lendületben és a szorgos, lelkes munkában.

9970.hu
2019.10.03.
Top