Saját társasjátékot készítettek a III. Béla tanulói

Egy 3D-s nyomtatóért szálltak versenybe a szentgotthárdi középiskolai diákjai.

Idén második alkalommal került kiírásra a Digitális Témahét keretében a NYERJ EGY CRAFTBOBTOT! pályázat, középiskolások számára.  A pályázó, és a kiválasztási kritériumoknak megfelelő középiskolák közül 10 intézmény diákjainak „nem kell mást tenni érte, mint nyomtatni egy társasjátékot”,  vagyis  a diákokból és tanáraikból álló csapatok feladata, hogy komplex, egyedi társasjátékot tervezzenek, és azt készítsék is el. A tét: Egy CraftBot Plus 3D nyomtató.

Fotó: Papp György

A feladat teljesítéséhez a CraftBot nyomtatókat a CraftUnique Kft. biztosítja, amelyek a tavaszi szünetre meg is érkeztek az iskolákba. A kiválasztott intézményeknek másfél hónap alatt kell elsajátítania a 3D nyomtatás fortélyait, ehhez segítséget is nyújt a cég: videós távoktatásban, illetve folyamatos konzultációs lehetőséggel.

Fotó: Papp György

Sikerrel vette a pályázat első lépcsőjét a szentgotthárdi Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, így már húsvét előtt megkezdődött a játék tervezése és kivitelezése. A legnehezebb talán az első lépés volt, megfelelni annak a kritériumnak, hogy iskolai tantárgyhoz kapcsolódjon a játék, legyen egyedi, hogy 4 vagy több résztvevő játszhasson vele egyszerre. A „megoldást” végül maga a 3. dimenzó jelentette és az a mondás, hogy „olyan sokoldalú, hogy az már gömb”. A hagyományos társasjátékok zöme 2D, de a középiskola diákjai kitolták a síkot a térbe, és az így kapott kockatest hatszorosára növelte a variációs lehetőségeket. Lelkesedésükben itt sem álltak meg, sikerült olyan ötlettel gazdagítani a játékot, ami szinte végtelenné teszi a játék tartalmi lehetőségeit.

Fotó: Papp György

Aki közelebbről is szeretne megismerkedni a Bélások által fejlesztett játékkal, hamarosan megteheti az iskola honlapját felkeresve, ahol rövid demo videót és a játék pontos leírását fogják publikálni.


9970
2019.05.15.
Top