20 év után végre megkezdődött a szennyvízelvezető rendszer kiépítése Máriaújfaluban

Ünnepélyes alapcsőletétettel kezdődtek meg a munkálatok tegnap Máriaújfaluban. November közepére megvalósulhat a beruházás, amelyre a település lakói oly sok éve várnak, a vezetékes szennyvízelvezetés.

Az ünnepi aktuson megjelenteket dr. Sütő Ferenc, a városrész képviselője köszöntötte, majd Huszár Gábor polgármester adott tájékoztatást a projekttel kapcsolatban. Mint mondta, a kilencvenes évek óta szerették volna már megoldani a városrész szennyvíz elvezetésének a problémáját, azonban sokáig nem tudtak megfelelni a pályázati elvárásoknak.

A város által, 2013-ban a KEOP konstrukcióban benyújtott pályázat sikeresnek bizonyult, azonban időközben kormányzati szinten új támogatási konstrukció került kialakításra, ezért a pályázati cél megvalósítására a 339/2014. (XII. 19) Kormányrendelet értelmében csak az úgynevezett KEHOP programban kerülhetett sor, a pályázat felülvizsgálatát és újbóli benyújtását követően. A vonatkozó szabályoknak megfelelően a NFP Kft.-vel és a konzorciumi partnerek által közösen újra benyújtott pályázat 2015-ben támogatásban részesült. A támogatási szerződés aláírására 2016. januárban került sor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium KEHOP Irányító Hatósága mint Támogató, és az NFP Kft. mint Kedvezményezett konzorciumvezető között, aki a szerződéskötéskor a konzorciumi partnert, egyben az un. végső kedvezményezettet, azaz Szentgotthárd Város Önkormányzatát is képviselte. A kivitelező és a műszaki ellenőr (FIDIC mérnök) kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást az NFP bonyolította. A beruházás közbeszerzésen nyertes kivitelezője a COLAS ALTERRA Zrt., akivel a vállalkozási szerződést 2017. január 27-én írta alá az Önkormányzat. Beszédének a végén Huszár Gábor polgármester azt mondta, hogy elvárja a kivitelezőtől a legnagyobb szakértelmet, valamint kérte a kivitelezőt, hogy a lakosság érdekét maximálisan szem előtt tartva végezzék munkájukat.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntő beszédében hangsúlyozta, a szennyvízelvezetés korunknak alapvető elvárása. Mint mondta, bízik abban, hogy ezzel a beruházással Szentgotthárd településrésze élhetőbb és szebb lesz.

Fotó: Horváth R. László

Dr. Kohut Viktor a VASIVÍZ ZRT vezérigazgatója tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Szentgotthárdon és térségében 3300 ivóvíz csatlakozás van, melyhez 2780 szennyvízelvezető csatlakozás párosul, ami mintegy 33 kilométer hosszú. A projekt befejezése után az eddigi 200 köbméter/nap szennyvízelvezetés-tisztítás 255 köbméter/napra változik. (Szentgotthárd város és a környező települések szennyvízét az Abwasserverband Bezirk Jennersdorf üzemeltetésében lévő heiligenkreuz-i szennyvíztisztító telep tisztítja. – a szerk.) Elmondta a VASIVÍZ ZRT kiemelten fontosnak tartja élőkörnyezetünk védelmét, reményét fejezte ki, hogy ez a projekt hozzájárul a felszíni- és felszínalatti vizek megóvásához.

Az alapcsőletétettel kezdetét vette az a (remélhetőleg csak) 150 napos munka, amely után komfortosabb életben lesz része a máriaújfalusiaknak.

Fotó: Horváth R. László

A „Szentgotthárd-Máriaújfalu szennyvíz elvezetésének kiépítése” projekt tervezett elszámolható összköltsége 505.000.000,- Ft., az építéshez kapcsolódó várható költségek 380.089.500, -Ft-ot tesznek ki. A projekt támogatás-intenzitása: 84,4 százalék. A projektre megítélt támogatás összege 426.208.380,- Ft, míg az önerő összege 78.791.620,- Ft.

9970
2017.06.27.
Top