Országgyűlési képviselőjelöltek vitáztak Szentgotthárdon

A Fiatalok Szentgotthárdért Egyesület ültette egy asztalhoz a térség országgyűlési képviselőjelöltjeit.

A szentgotthárdi színház aulájában mutatták be szerda este programjukat a Szentgotthárd-Körmend-Vasvár választókörzet országgyűlési képviselőjelöltjei. A vitát a Fiatalok Szentgotthárdért Egyesület és lapunk, a 9970.hu közösen szervezte, amelyre a fideszes V. Németh Zsolton kívül minden mérhető támogatottsággal rendelkező párt jelöltje megjelent.

Fotó: Pint Ferenc

A vita moderátora Szalai Szabolcs újságíró, az ifjúsági egyesület tagja volt. A rendezvényt a helyszínen is figyelemmel követhették az érdeklődök, valamint lapunk Facebook-oldalán keresztül online is “részt vehettek” a térség polgárai, akik kérdezhettek is a politikusoktól. A közvetítést eddig több, mint 3000 ember tekintette meg az interneten.

A rendezvény előtt a résztvevő pártok képviselőjelöltjei között sorsolás döntött arról, hogy milyen sorrendben szólalhatnak fel. Először Balogh Tibor, a Demokratikus Koalíció képviselője kapott szót három perces időkeretben, majd Gerencsér Mária a Momentumtól mutatkozhatott be, őt követte az LMP-s Bogáti András, a sort pedig a jobbikos Bana Tibor zárta.

A bemutatkozásokat követően a térség legfontosabb megoldásra váró problémáiról beszélhettek a jelöltek 5 perces időkeretben. Itt igazából csak a jobbikos Bana Tibor beszélt részletesebben a helyi ügyekről, a többi jelölt inkább pártjának általános programpontjait említette meg. A szentgotthárdi országgyűlési képviselő könnyebb helyzetben is volt, hiszen 8 éves parlamenti munkája során rendszerességgel fel is szólalt azokban az ügyekben, amelyekről most is beszélt. Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy fontos feladat a térség útjainak rendbetétele, valamint a helyi egészségügy helyzetének javítása és a kistelepülési önkormányzatok megóvása.

Fotó: Pint Ferenc

A programbemutatók után lehetőség nyílt a kérdésekre is, a közönség soraiból, valamint az internetes közvetítést figyelemmel követőek is éltek a lehetőséggel. Szó esett többek között arról, hogy a jelöltek milyen stratégiával szeretnék elérni, hogy április 8-tól közülük kerüljön ki a térség egyéni országgyűlési képviselője. Mindannyian egyetértettek abban, hogy fontos a választási részvétel, de vissza nem lépnek egymás javára, azonban az LMP-s Bogáti András utalt rá, hogy listán a legszimpatikusabb pártra, egyéniben pedig a legesélyesebb jelöltre szavazzanak az itt élők. Ez a közvélemény-kutatások szerint Bana Tibor.

Arra irányuló kérdés is érkezett, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP ismételten győz az áprilisi választásokon, de egyedül nem lesz képes kormányt alakítani, akkor koalícióra lépnének-e a kormánypártokkal. Ezt minden jelölt egyértelműen kizárta, de Bogáti András és Bana Tibor azt is leszögezte, hogy a régi baloldallal sem lehet elképzelni egy ilyen együttműködést.

Fotó: Pint Ferenc

Az M8-as autóút, valamint a körmendi kórház is szóba került, minden jelölt egyetértett abban, hogy az M8-as utat a korábbi ígéretek szerint, tehát 2×2 sávos formában kellene megépíteni, valamint hogy a körmendi kórházban vissza kell állítani az aktív osztályokat. Arra vonatkozó kérdést is kaptak, hogy a térséget elhagyó értelmiségi fiatalokat hogyan kívánják visszacsábítani, itt mindannyian a megfelelő béreket, a szórakozási-kulturális lehetőségek javítását nevezték meg, mint eszközt.

A rendezvény zárásaként Szalai Szabolcs ismételten megköszönte a közönségnek a figyelmet és a jelölteknek, hogy elfogadták a meghívást, majd a térség polgáraihoz kéréssel fordult: arra kérte az itt élőket, hogy menjenek el minél többen szavazni, bármelyik jelöltet vagy pártot is támogatják, a legfontosabb, hogy a választáson a többség akarata érvényesüljön.

9970
2018.03.29.
Top