Image default
Hírek

Sensus Research: Fej-fej mellett V. Németh Zsolt és Bana Tibor

Szoros eredmény várható a Szentgotthárd-Körmend-Vasvár választókörzetben a Sensus Research Intézet kutatása szerint.

A Sensus Research Intézet több körzetben is felmérését végzett az április 8-i országgyűlési választások kapcsán. A közvéleménykutató intézet közleménye szerint a felmérés a közösségi médiában zajlott 2018. március 18. és 2018. március 25. között, pontos területi célzás mellett, ezer válaszadó közreműködésével.

A válaszadók életkori megoszlása nem volt egyenletes, a 63 évesnél idősebb korosztály mindössze 13%-át képezi a kitöltőknek (ennek valószínűleg az is lehet az oka, hogy ebben a korosztályban kevésbé használatosak a Facebook és más közösségi médiák – a szerk.), míg a 31-39 éves korosztály a válaszadók 37%-át képezte. A fiatal felnőttek közül 15% válaszolt a kérdésekre, a 40-62 éves korosztály részvétele megközelítette a legmagasabb értéket, 35%-os arányban.

Forrás: Sensus Research Intézet

A válaszadók 47%-a faluban, illetve községben lakik, a fennmaradó 53% városban. A körzetre jellemzőek az aprófalvas települések, ahol nagyon alacsony a lélekszám, ebből adódhat a kitöltők alacsonyabb aránya, a városban élőkéhez képest.

Forrás: Sensus Research Intézet

A Fideszt tartják a legalkalmasabbnak a kormányzásra, de a Jobbikot is sokan támogatják

A válaszadók 47%-a a Fidesz-KDNP pártszövetséget tartaná a legalkalmasabbnak a kormányzásra. A Jobbik 25%-kal a második helyen szerepel, az MSZP-Párbeszédet a kitöltők 11%-a tartja a legalkalmasabbnak. Tíz szálék alatti eredményt ért el az LMP (6%), a DK (7%), valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (2%), a Momentum (1%) és Együtt (1%) is.

Forrás: Sensus Research Intézet

A másodlagos pártpreferencia tekintetében a legerősebb párt a Jobbik, a válaszadók 24%-a szerint. A Fidesz-KDNP-re 19% szavazna, ha a favorizált pártja nem indulna. Az MSZP-Párbeszéd szövetséget 14% támogatná, míg az LMP-t 11%. A Demokratikus Koalíciót 8%, a Momentumot 5%, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 4%, az Együttet 2% választaná meg. A válaszadók 13%-a kitartana saját meggyőződése mellett, így az általa kedvelt párt visszalépése esetén nem venne rész a szavazáson.

Forrás: Sensus Research Intézet

Egyéniben V. Németh Zsolt és Bana Tibor fej-fej mellett állnak

A területi pártpreferenciákon túl felmértük, hogy melyik helyi jelöltre adnák le szavazatukat, ha most vasárnap lenne a választás. A válaszadók 42%-a V. Németh Zsoltot, a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatná szavazatával, ami megegyező eredményt mutat a pártpreferenciával. A második helyen 38%-kal Bana Tibor áll, a Jobbik jelöltje. Balogh Tiborra, a DK jelöltjére 11%, az LMP-s Bogáti Andrásra 7%, a Momentum jelöltjére, Gerencsér Máriára 2% szavazna.

Forrás: Sensus Research Intézet

Az ellenzéki jelöltek közül tehát a legtöbben Bana Tibort választanák, a Jobbik jelöltjét, aki mindössze 4%-kal alacsonyabb eredményt ért el kormánypárti riválisánál. Így a körzetben a taktikai szavazás hozzásegítheti az ellenzéki jelöltet a mandátum megszerzéséhez.

A Sensus Research kutatása Vas megye 03. számú egyéni választó kerületében mért adatai alapján elmondható, hogy a választói preferenciák az országosan mért adatokhoz képest nem mutatnak nagy eltéréseket. A legesélyesebb párt a Fidesz-KDNP, megelőzve a Jobbikot és az MSZP-Párbeszéd szövetséget. A másodlagos pártpreferenciák tekintetében a Jobbikot támogatná a válaszadók többsége. Egyéni jelöltek tekintetében szoros eredmény várható, taktikai szavazás esetén, esetleges visszalépések hatására, a Jobbik jelöltje, Bana Tibor szerezhetné meg a mandátumot.

Az adatfelvétel az online közösségi médiában történt, ezért a kutatás nem reprezentatív – zárja közleményét a közvéleménykutató intézet.

A szerda esti vita még sok mindent eldönthet

Szerda este a Fiatalok Szentgotthárdért Egyesület szervezésében ülnek egy asztalhoz az ellenzéki képviselőjelöltek a városi színház aulájában. V. Németh Zsolttal kapcsolatban már korábban leírtuk, hogy nem vesz részt a jelölti vitán, ugyanis előre lekötött programja van máshol. A térség kormánypárti képviselőjének weboldalán és Facebook-oldalán azonban nem találtunk erre vonatkozó információt még vasárnap sem.

Kérdéseinkre V. Németh Zsolt államtitkár azonban készségesen válaszolt, levelében azt írta, hogy azon a napon Tiszakécskén tesz eleget Zombor Gábor országgyűlési képviselőtársa meghívásának, ezért nem tud jelen lenni a szentgotthárdi vitán. Ugyanakkor a településen már korábban megtartotta lakossági fórumát nagy érdeklődés mellett, így a rendezvény nélküle is megvalósulhat.

A vitán résztvevő jelöltek szereplésén azonban még sok minden múlhat. Másfél hét múlva járulnak a szavazóurnákhoz a térség lakói, akinek itt most sikerül meggyőznie alkalmasságáról a többi párt szimpatizánsait is, sokat nyerhet jövő vasárnap.

A vitáról Facebook-oldalunkon élő közvetítéssel is jelentkezünk.

Ajánlott cikkek

2018-ban is folytatódik az útfelújítási program – Szentgotthárd is érintett

Ágoston Gábor

Részegen lezúzott egy másik autót, majd lelépett a helyszínről a csörötneki férfi

9970.hu

Választás 2018 – percről percre

9970.hu