Szemétégető épülhet a szlovén-magyar határnál?

Új hulladékégetőt építenének Szlovéniában, közel a magyar határhoz.

Erről számolt be a Szlovén RTV magyar nyelvű műsora. A Kétvölgytől mindössze 10 kilométerre lévő Sal község tanácsa úgy döntött, hogy elviekben támogatja egy szemétégető létesítését a településen.

Az ülésről készült beszámoló szerint a település vezetői végső döntést még nem hoztak az ügyben, egyelőre további tájékoztatást kérnek a a szlovén környezetvédelemi minisztériumtól a beruházás részleteiről. Iztok Fartek polgármester szerint ha más városban épülhetnek atomerőművek és más ipari üzemek, akkor náluk is elfogadható lehet egy hulladékégető, amely megfelel a különböző biztonsági elvárásoknak.

Hulladékégető Šalovci Községben?

Első olvasatban tárgyalták a közel 2 millió 500 ezer euró bevétellel számoló 2019-es költségvetést, míg a zárszámadás megvitatását elnapolták a Šalovci Községi Tanács tegnap megtartott ülésén. Emellett a tanácstagok véleményt mondtak a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium által kezdeményezett hulladékégető létrehozásának lehetőségéről. A részletekről Szőke Kristinát hallják.


A település vezetése azért is támogatja a tervet, mert szerintük ez a beruházás munkahelyeket teremthetne Sal községben, valamint jelentős anyagi bevételeket is jelentene, amivel csökkenhetne az önkormányzat adóssága. A polgármester arról is beszélt a riportban, ha komoly szándék mutatkozik a település részéről a hulladékégető megépítésére, akkor helyi népszavazáson kérik ki a lakosság véleményét az ügyben.

A magyar határ mellé nem először terveznek szemétégetőt telepíteni más országok, még 2007-ben az osztrák tartományi gázszolgáltató, a BEGAS szeretett volna egy ilyen létesítményt építeni Heiligenkreuzban, Szentgotthárd közvetlen közelébe. Akkor heves tiltakozást váltott ki a helyiekből a beruházás ötlete, osztrák és magyar környezetvédők a szentgotthárdi önkormányzattal közösen léptek fel a szemétégető ellen, amelyet hosszas küzdelmek után végül gazdasági okokra hivatkozva nem építetettek meg.

Kiemelt képünk csupán illusztráció.

Szalai Szabo
2019.05.12.
Top