„Ha valaki a vesztedet akarja, azzal nagyon nehéz vitát folytatni” – Polgári Esték Szentgotthárdon

Az elhíresült G-nap előtt vagy után jobb-e Magyarországon újságírónak lenni? Mi az ellenzéki sajtótermékek feladata és milyen viszonyban vannak egymással a kormánypárti és nem kormánypárti újságírók? Ezekre a kérdésekre keresték a választ péntek este Szentgotthárdon.

Polgári Esték címmel indított közéleti fórumsorozatot a Közösen Szentgotthárdért Egyesület, amelynek első témája a magyarországi média helyzete volt. Az eseménynek otthont adó Café Corso Étteremben Laczó Zoltán a KÖSZ elnöke, Bana Tibor országgyűlési képviselő, György Zsombor a Magyar Hang alapítója és főszerkesztője, valamint Szalai Szabolcs újságíró ültek le egymással beszélgetni.

Laczó Zoltán a KÖSZ elnöke, Bana Tibor országgyűlési képviselő, György Zsombor a Magyar Hang főszerkesztője, Szalai Szabolcs újságíró. Fotó: Talabér Ádám, 9970.hu

Újságírók vs propagandisták

György Zsombor szerint alapvető szakmai kérdés kellene, hogy legyen még mielőtt a média helyzetéről beszélünk, hogy egyáltalán kit tekintünk újságírónak. Újságírónak minősül-e valaki attól, hogy elindít önerőből egy internetes hírportált vagy blogot vagy sem? Ahogy elmondta, ma már boldogan tekint vissza azokra az időkre, amikor ez még valóban szakmai vita alapját képezte. Később arról is beszélt, hogy a kormánypárti médiában dolgozókat, köztük sok volt munkatársát, akikkel a G-nap előtt – azaz a korábbi kormányközeli vállalkozó Simicska Lajos és Orbán Viktor politikai és gazdasági szakításának napja előtt – egy szerkesztőségben ült, ma már nem tudja kollégájának tekinteni, mert ők egyfajta politikai missziót teljesítenek, mintsem valódi újságírói munkát végeznek.

„A Magyar Nemzetnek a szellemi örökösei mi vagyunk” – mondta György Zsombor arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a korábban Magyar Idők néven működő, sokszor a kormány szócsőveként funkcionáló napilap 2019. február 6-tól Magyar Nemzet néven jelenik meg. Legfontosabb különbségként a G-nap előtti és utáni időkből a múltban meglévő emberi, munkatársi viszonyokat és azok mostani hiányát emelte ki. Szerinte ugyanis az, hogy korábban, a világról teljesen mást gondoló kollégákkal normális, még akár baráti viszonyt is lehetett fenntartani, az ma már teljesen valószerűtlen. A bajtársiasság, ha úgy tetszik kihalt és ma már az a sikk, hogy az ECHO Televízió stúdiójában a kormánypárti média megmondó emberei a Lánchíd Rádió, a Magyar Nemzet és a Népszabadság megszűnésekor jót mulatnak azon, hogy több száz újságíró elvesztette a munkáját.

Fotó: Talabér Ádám, 9970.hu

“Eljön az a pont, amikor azt mondod, ez már vállalhatatlan”

A beszélgetésben résztvevők mind egyetértettek abban, hogy a jelenlegi politikai rendszer épp olyan sebezhető, mint korábban akármelyik elődje, bármikor eljöhet az a pont, amikor megjelennek a korábban stabil falakon az első repedések. A munka törvénykönyvének módosítása kapcsán a rabszolgatörvény elleni tiltakozások tömegeket vittek utcára, ami a közvéleménykutatások alapján meg is látszik a számokon, mivel némileg erodálódott a kormánypártok támogatottsága. Elhangzott ugyanakkor az is, hogy ha az első repedések meg is jelennek a rendszer képzeletbeli falán, az még nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra változás következik be, hiszen gondoljunk csak 2006-ra, amikor eljött az a pillanat, hogy tudni lehetett, hogy megbukik a kormány, de meg kellett várni, amíg ez be is következett.

A közönség kérdéseire válaszolva György Zsombor elmondta, hogy bár ők a Magyar Hang újságíróiként fontos feladatuknak tekintik az emberek korrekt tájékoztatását, ezzel ellenpontot megjelenítve a propaganda médiával szemben, a kormány kezében lévő megyei napilapok és kereskedelmi televíziók példányszámával és elérésével hirdetők és állami támogatás hiányában nem tudják felvenni a versenyt.

A közel egy órás beszélgetést a 9970.hu Facebook-oldalán élőben is közvetítettük, így aki lemaradt, utólag megnézheti itt:

Polgári Esték – A média helyzete Magyarországon – vendég: György Zsombor | 9970.hu

Polgári Esték címmel indított közéleti és kulturális kerekasztal-beszélgetést a Közösen Szentgotthárdért Egyesület. Az első téma a magyar média helyzete volt. A meghívott vendég György Zsombor a Magyar Hang című hetilap főszerkesztője. Az eseményről élőben jelentkeztünk Facebook-oldalunkon. Nézz fel az oldalra! http://9970.hu/ Lájkolj be Facebookon! https://www.facebook.com/9970.hu/ Kövess minket az Instagramon is!

9970
2019.03.03.
Top