Újabb sikert arattak a szentgotthárdi fiatalok a Parlamentben

Idén is megrendezésre került a Mint-a-Parlament elnevezésű törvényhozási verseny, ahol elfogadta a szentgotthárdi fiatalok javaslatát az egyetemistákból álló Országgyűlés.

A Mint-a-Parlament versenyére az ország minden egyeteméről pályázhattak a csapatok egy törvényjavaslattal. Az első körös vállogatás után internetes szavazás döntötte el, hogy a hat legjobb javaslat közül melyiket tárgyalják majd a Parlamentben december 6-án. Az online voksolás győztese a Pécsi Tudományegyetem Ilyen Ez a Politika nevű csapat lett, amelyet szentgotthárdi fiatalok alapítottak.

Szentgotthárdi fiatalok sikere a parlamentben. Fotó: Mint-a-Parlament Facebook.com

Javaslatuk a tüdő- és hörgődaganatok megelőzését és előfordulásának csökkentését célozta. A tüdőrák jelenleg Magyarországon a vezető halálok a rákos megbetegedések körében, pedig viszonylag egyszerűen szűrhető lenne, ha kellő figyelmet fordítanánk a rendszeres szűrésekre.

Szalai Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, az Ilyen Ez a Politika vezérszónoka. Fotó: Mint-a-Parlament Facebook.com

“Úgy gondoljuk, hogy mivel Európában elsők vagyunk a tüdőrák okozta elhalálozásban, így elsőnek kell lennünk a megoldás megtalálásában is. Felelős fiatal értelmiségeikként ugyanis nem nézhetjük tétlenül, hogy a hatékony prevenció hiánya, valamint a múltszázad, mára elavultnak számító technológiai eszközei miatt elveszítsük honfitársainkat”- mondta el Szalai Szabolcs lapunk azon kérdésére válaszolva, hogy miért ezzel a javaslattal álltak elő a versenyre.

A Pécsen tanuló egyetemisták javaslatának sarkalatos pontja, hogy az elavultnak számító röntgenes szűrés helyett egy sokkal hatékonyabb és kevésbé veszélyes eszközzel, az LDCT-vel (alacsony sugárdózisú CT)  kellene a szűrővizsgálatokat elvégezni.

A zárószavazás végeredménye. Fotó: Mint-a-Parlament Facebook.com

A vitanap során az Ilyen Ez a Politika frakciójának javaslatát az egyetemistákból álló parlament a zárószavazáson elfogadta, mind a kormánypártok képviselői, mind az ellenzék soraiból támogatták az előterjesztést.

Talabér Ádám, a Pécsi Tudományegyetem csapatának frakcióvezetője. Fotó: Mint-a-Parlament Facebook.com

Idén ez már számukra nem csak egy egyszerű törvényalkotási verseny volt (tavaly is ők lettek a győztesek, szintén egy egészségügyi javaslattal), ugyanis különböző szakmai szervezetetekkel és politikai döntéshozókkal egyeztetésekbe kezdtek annak érdekében, hogy az egyetemista fiatalokból álló parlament által elfogadott javaslatból valódi törvény születhessen, amely valódi megoldással szolgál a tüdőrákos megbetegedések korai kiszűrése érdekében – árulta el lapunknak Talabér Ádám, az Ilyen Ez a Politika frakcióvezetője.

9970
2018.12.11.
Top