Országszerte sztrájkra készülnek a szakszervezetek – mi a helyzet Szentgotthárdon? Elmondjuk!

Megkezdték az országos sztrájk szervezést a szakszervezetek, mit lépnek erre az Opel-gyár dolgozói?

Áder János köztársasági elnök a héten aláírta a túlóratörvényt, amely szerint január 1-től 250-ről 400 órára emelik a munkavállalókra kiszabható túlórák számát, a munkaidőkeretet pedig 3 évre növelik (ez azt jelenti, hogy 36 hónapja lesz rá a munkaadónak, hogy kifizesse a túlórákat a dolgozóknak).

A javaslat országos tüntetéshullámot indított, de az utcai megmozdulások mellett a szakszervezetek is aktivizálták magukat: Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy elkezdték az országos sztrájk szervezését, a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel közösen sztrájkelőkészítő bizottságot hoztak létre.

Fotó: Varga György, MTI

Megkerestük a szentgotthárdi Járműgyártok Szakszervezetét, hogy terveznek-e hasonló akciót. Tóth Bálint, a szervezet elnöke lapunk megkeresésére elmondta, hogy a gyár dolgozóit védik a kollektív szerződések, amelyek értelmében 300 órában maximalizálták a túlórák számát, valamint a cégnek 1 éven belül el kell számolnia a plusz munkaórákkal is. Amennyiben a munkáltató úgy dönt, hogy módosítani kívánja a korábbi megállapodásokat, úgy a helyi szakszervezet sem fog tétlenkedni, ugyanakkor információi szerint erről egyelőre nincs szó a gyár vezetése részéről.

Tóth ugyanakkor azt is leszögezte, annak ellenére, hogy őket védik a kollektív szerződések, szolidárisak a dolgozókkal, akiket ez a változtatás negatívan érint, szerinte ugyanis ez a törvény kizárólag a nagyvállalatók érdekeit szolgálja és nem oldja meg az országban kialakult munkaerőhiányt.

Szalai Szabo
2018.12.22.
Top