Alkotói válságban lévő művészek miatt zárták le az osztrákok a magyar autósok előtt a határok felét?

Mindenki nyugodjon meg, lóval és biciklivel még bárhol átjárhat dolgozni a szomszédokhoz!

A napokban kapott szárnyra a hír, miszerint Ausztria lezárja az autóforgalom elől az osztrák-magyar határátkelők felét. Burgenland a 60 átkelőhelyből 35-ön megtiltotta ugyanis a személyautók és motorok forgalmát egy most életbe lépett szabály szerint. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen lezárják a határokat Magyarország és Ausztria között, de innentől ezeken az átkelőkőn csak gyalogosan, biciklivel, mezőgazdasági járművekkel, vagy lóval mehetünk át a szomszédokhoz. Akik megszegik ezt az új rendeletet, kemény pénzeket fizethetnek, akár 2180 euró (ez körülbelül 700 ezer forint) is lehet a büntetés.

Fotó forrása: ORF.at

Lapunk úgy tudja, a szabályozás mögött az áll, hogy egy osztrák határ menti kistelepülésen petíciót indítottak a Bécsből odaköltözött művészek, ugyanis az átmenő forgalom zaja miatt alkotói válságba kerültek. Ehhez az aláírásgyűjtéshez csatlakozott több más burgenlandi település is, akik először a tartományi, majd a bécsi kormányhoz fordultak a követelésükkel, aminek ezek szerint engedtek is a döntéshozók.

Az egyik osztrák portálon lista jelent meg azokról az átkelőhelyekről, ahol továbbra is lehet közlekedni autóval és motorral. Ez alapján Szentgotthárd és térsége is érintett, hiszen több eddig a környéken népszerű átkelőhelyről sem tesznek említést az engedélyezett útszakaszok között. Például a Neumarkt-Alsószölnök irányába ingázók, akik Feldbach, Fehring, Jennersdorf vonzáskörzetében dolgoznak, ezentúl csak a túlterhelt szentgotthárdi utakon keresztül tudnak majd átjárni Ausztriába, többek között a már így is kataszrofális állapotban lévő Hunyadi úton keresztül.

Éppen ezért írtunk levelet a város polgármesterének, Huszár Gábort arról kérdeztük, hogy miképpen kíván reagálni az osztrákok határzáró lépéseire, ami sok ezer munkába járó magyar ember életét keseríti meg. Amint válaszol megkeresésünkre, közzétesszük azt is oldalunkon.

Frissítve!

Cikkünk megjelenése után elértük Monek Zsoltot, Alsószölnök polgármesterét. A határ menti település vezetője kérdésünkre elmondta, ő is hallott róla, hogy az osztrák közszolgálati média által közzétett listán nem szerepel Alsószölnök az engedélyezett útszakaszok között, ugyanakkor egyelőre semmilyen tiltó tábla nem került kihelyezésre az átkelőhelyen. Monek azt is elárulta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékes munkatársa is felvette vele a kapcsolatot, ugyanakkor még a minisztériumnak sem volt információja arról, hogy tiltott lenne az átlépés autóval és motorral Alsószölnökön. Arra kérték ezért a polgármestert, ha bármi változást tapasztal, értesítse róla a kormány munkatársait. A polgármester abban bízik, hogy csupán az osztrák félnél történt adminisztrációs hiba miatt hagyták le a települést az engedélyezett határátkelők listájáról és későbbiekben sem kell korlátozásra számítani.

A helyzet azért is érdekes, mert tudomásunk szerint a közelben található művésztelepről indult az az aláírásgyűjtés, amelyhez több burgenlandi település is csatlakozott, így elérve 35 határátkelő lezárását az autóforgalom elől. Mindenesetre, ha újabb információ lát napvilágot az ügyben, úgy mi is tájékoztatjuk róla a lakosságot.

Szalai Szabo
2018.10.26.
Top