Zöld Szentgotthárd Fesztivál a vadételek jegyében

A város egyik legfiatalabb múltra visszatekintő fesztiválja a Zöld Szentgotthárd nevet viseli, mely az elmúlt öt évben szorosan összenőtt a térség három vadásztársaságának közös családi napjával. Idén sem volt ez másképp.

Az elmúlt években mindig a város zöld szívében, a Várkertben gyűltek össze a helyi vadásztársaságok tagjai és barátai, valamint vendégeik. Ezúttal azonban a park felújítása miatt a színház és a templom közti téren felállított rendezvénysátor és környéke adott helyet. Talán ezért is, kicsit más hangulatúra sikerült a rendezvény, mint korábban.

Fotó: Bana Ferenc

A vadászat alapelveit – ha máshonnan nem -, talán a Hobo Blues Band kultikus és klasszikus Vadászat albumának prológusából ismerhetik a legtöbben. A térségben élők pedig rokonok, családtagok, ismerősök által is, hiszen ezen a vidéken múltja és hagyománya van ennek a hivatásnak, életformának. Még akkor is, ha vannak, akik a vadászat minden formáját elítélik.

A családi napnak, közös vadétel főző versenynek talán épp az lenne az egyik célja, hogy a civilekhez közelebb hozza a vadászokat. A szentgotthárdi rendezvényen idén sem maradhattak el a vadászkürtösök, akik már a reggeli vadászmise előtt hangoztatták a fő téren hangszereiket. A délelőtt és a nap nagy része a főzésről és gasztronómiáról szólt. Így a helyi (vadász)társaságok éltelei mellett a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség termékeit is megismerhették a kilátogatók, de még az ország tortájából is kóstolhattak. Pillanatok alatt fogyott el a három torta.

Fotó: Bana Ferenc

A főzőverseny zsűrijében nem kis személyiséggel találkozhattunk. Itt volt az egykori országos rendőrfőkapitány, Dr. Orbán Péter, aki nem csak arról híres, hogy szenvedélyes vadász, hanem a kondér mellett is jól bánik az ételekkel.

A jobb szélen Dr. Orbán Péter egykori országos rendőrfőkapitány, balról a második Huszár Gábor Szentgotthárd polgármesetere – Fotó: Bana Ferenc

Párszáz forintért cserébe bárki megkóstolhatta a vad- és birkapörköltet valamint a báránymájat. A gasztronómia mellett kultúra is jutott erre a délutánra, estére. A színpadon a szlovén szövetség nyugdíjas néptánccsoportja adott műsort, valamint Éder Gabee és Zsófi is énekelt a mikrofonba.

Az ország vadásznőjeként is számon tartott Lipp Adrienn már kora délután a színház aulájába várta az érdeklődőket élménybeszámolójára és legújabb könyvének bemutatójára. A könyv a Diana nyeregben címet viseli, és az írónő elmúlt tíz évben szerzett hazai és külföldi vadászélményeit, kalandjait összegzi. A könyv teljes bevételét egyébként a jövő nemzedék taníttatására ajánlotta a szerző, aki civilként egy luxusóra márka arcaként járja a világot.

Középen Lipp Adrienn – Fotó: Bana Ferenc

A program egy dokumentumfilm vetítéssel zárult, mely a csíkmenasági székelyek életről készült. A film rendezője, Faragó Annamária a vetítés előtt több, mint egy órás előadásában nem csak arról beszélt, hogyan készült a film, milyenek voltak a forgatás körülményei, hanem arról a lelkiségről is, ami a film megalkotásához vezette: a magyar gyökerek, hagyományok kutatása, megtalálása egy elzárt világban dráma és lelki vívódások közepette.

Ágoston Gá
2018.09.16.
Top