Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat az önkormányzatoktól, Szentgotthárd is érintett

1646 milliárd forintos hiány van a költségvetésben, ezért visszakéri a kormány az önkormányzatoktól az uniós forrásokat.

A Népszavában jelent meg egy cikk arról, hogy több települési vezető is levelet kapott a Magyar Államkincstártól, amelyben azt írják, hogy vissza kell utalniuk szeptember 30-ig azokat a
még fel nem használt pénzeket, amelyeket a település számára uniós forrásból megítéltek és amelyek meghaladják az 50 millió forintot.

A hír hallatán lapunk kérdéssel fordult a város jegyzőjéhez, hogy megtudjuk, Szentgotthárd esetében is történt-e ilyen megkeresés a MÁK részéről. Dr. Dancsecs Zsolt válaszában elismerte, hogy városunk is kapott olyan pályázati támogatásokat korábban, amelyeket a továbbiakban a Magyar Államkincstárnál vezett számlán kell tartani, ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy ez a valóságban “nem visszautalást” jelent, hiszen továbbra is szabadon lehívhatóak lesznek ezek a források, csupán ezek a pénzek nem a kereskedelmi banknál vezetett számlán lesznek, hanem az Államkincstárin.

Erre nagy valószínűség szerint azért van szükség a Népszava értesülései szerint, mert az országgyűlési választások előtt az idei évre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átulták már az önkormányzatoknak, ugyanakkor a pénzt javarészt a költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az elmúlt időszakokban feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások csak egy töredékét utalta át. A központi költségvetésben azonban egy 1646 milliárd forintos lyuk tátong jelenleg, amelyet így “kozmetikázni” lehet azzal, ha az Államkincstári számlán tárolják a pénzt az önkormányzatok, ezeket az összegeket ugyanis beszámítják a költségvetésbe.

Szalai Szabo
2018.09.21.
Top