Megdöbbentő kutatást publikáltak a vidéki és nagyvárosi iskolák közötti különbségről – Szentgotthárd rosszul teljesít

Hiába élünk jobban az átlagnál, a diákjaink rosszul teljesítenek.

Az Összkép című magazinban publikáltak egy felmérést arról, hogy milyen óriási különbségek vannak a magyarországi iskolák között: a kutatásban a 12 éves gyerekek szövegértési képességeit hasonlították össze az összes járásban, így elég lesújtó képet festettek arról, hogy mennyire meghatározza a gyerekek teljesítményét az, hogy milyen gazdasági helyzetben lévő járásban tanulnak.

Különösen érdekes ennek tükrében az, hogy bár a szentgotthárdi járásban az országos átlagnál jobb életszínvonalon élnek az emberek, mégis rosszul teljesítenek a kompetencia-felméréseken a diákok:

Minél sötétebb egy járás színe, annál jobban teljesítenek az iskoláiban a diákok. A szentgotthárdi járás a középmezőny alatt teljesített. Forrás: Összkép

Ez főleg ott mutatkozik meg, amikor már a járásokban a szülők átlagos anyagi helyzetét és a diákok teljesítményét is figyelembe veszik a kutatók:

Szentgotthárd az utolsó 65 között. Forrás: Összkép

A térség gazdasági helyzete alapján is jobb eredményeket kellene produkálnunk, a lemaradás a körmendi járáshoz képest is szembetűnő:

A legrosszabbak vagyunk a megyében. Fotó: Összkép

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el.

Szalai Szabo
2018.09.03.
Top