Nem marad fedél nélkül a fesztivál – heteken belül startol a 4. Tájidegen Művészeti Szabadnapok

Pedig sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán meg tudják-e szervezni idén az összművészeti fesztivált.

A kortárs művészeteket felsorakoztató fesztivál mára országos hírnévre tett szert, az ország legkülönbözőbb pontjáról vonzza városunkba az érdeklődőket, mégis idén komoly veszélybe került a rendezvény léte. A Tájidegen kálváriája azzal kezdődött, hogy a korábban a fesztiválnak helyet adó régi strand területét felújítják, ezért új helyszínt kellett találni a szervezőknek, majd a város nehéz anyagi helyzete miatt jelentős anyagi támogatásra sem számíthattak az Önkormányzattól a program megvalósítására.

W. Horváth Tibor médiaművész, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője lapunknak elmondta, az idei költségvetés előteremtéséhez saját forrásokra, egy nemzetközi kulturális pályázat elnyerésére, valamint helyi vállalkozók és rengeteg lelkes művész és előadó segítségére volt szükség, valamint a fesztiválon is várják a résztvevők hozzájárulásait a támogatói jegyek megvásárlásával.

Fotó: Tájidegen, Facebook.com

Az idei Tájidegen főbb programjainak az évek óta nem funkcionáló buszállomás ad helyet. Az öt napos fesztivál két úgynevezett műhelynapra és három nyilvános napra oszlik. Szerdán és csütörtökön a táborozók is részt vehetnek aktívan a Kompánia Színházi Társulat előkészületeiben és a Vajda Lajos Stúdió kiállítás építésében. Csütörtök este, a nulladik napon megkezdődnek a programok, este 21 órakor Torma Attila – The out of time man című egyszemélyes színházi előadásával és szabadtéri filmvetítéssel a szentgotthárdi buszállomáson.

Pénteken kora délután a Krém Média School workshopján vehetnek részt az érdeklődők, majd 19 órakor a Templom Galériában a Vajda Lajos Stúdió Expedíció című kiállításával együtt megnyílik a fesztivál a nagyközönség előtt is. Utána sétálófogadás keretében juthatnak el az érdeklődők a galériától a fő helyszínre, a régi buszállomásra Kopasz Tamás dj szettje kíséri a közönséget menet közben. Este 21 órakor a graz-i Schallfeld Ensemble zenekar és a Duoss audiovizuális performansza következik, az estét pedig 23 órakor a Ricsárdgír zenekar koronázza.

A táborlakók minden reggel közös reggelivel készülnek fel a napra, szombaton is, hogy 10 órától Vincze Márton póló készítő workshopján újrahasznosított alapanyagokból kísérletezhessenek textilen. A délután folyamán Hársas-tóban folytatódik a program ’Sekély vízű, de mély beszélgetés’-sel a művészet jelenéről, Wahorn Andrással, Szurcsik Józseffel, Kopasz Tamással, Pecsics Máriával és még más részvevő művészekkel 16 órától. Este 19:00-től Lutor Kata és Paukovics Gergely kápráztatja el a közönséget kívülről Kassák versekkel, hogy utána átszellemülten élvezhessék Dj PRPC átvezetését a Kompánia ’Kész’ című előadására, amit helyspecifikusan ide alkotnak meg a rendezvény ideje alatt. Ezt az egykori Bizottság zenekar tagjaiból álló bandák, az ef.Zámbó Happy Dead Band koncertje, majd a Tapasztalt ecsetek követ. A helyi zenészeket a Sleeping Heroes nemrég alakult formációja képviseli, ők zárják az estét rock klasszikusokkal.

Augusztus 12-én vasárnap délelőtt fél 11-kor exkluzív művész kenu túrát indítanak a Vízi Vándor Táborhely jóvoltából és egészen a magyarlaki gátig evezhetnek a résztvevők. A workshopokra és a kenu túrára érdemes előzetesen jelentkezni a limitált férőhely miatt.

Szalai Szabo
2018.07.20.
Top