Az ellenzék úgy viselkedik, mintha az ország csak Budapestből állna – interjú Ungár Péterrel

Az új tulajdonossal beszélgettünk lapunk jövőjéről és a vidéki média helyzetéről.

A Népszava írta meg elsőként, hogy Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője vidéki laphálózat indításába kezdett: Egerben az egriugyek.hu-t, Szentgotthárdon pedig lapunkat vásárolta meg a zöld politikus többségi tulajdonában álló cég, az Azonnali Média Kft. Céljairól és lapunk jövőjéről kérdeztük az új tulajdonost.

Fotó: Ungár Péter, Facebook.com

Először is tisztázzuk, ez most egy pártlap lesz innentől? 

Nem. Világos és nagyon egyértelmű világképpel rendelkező lap lesz, de ahogy én azt sem gondolom, hogy létezik objektív újságírás, úgy abban sem hiszek, hogy a propagandának egy másik propaganda lenne az ellenszere. Sőt, ez a lap elsősorban azoknak fog szólni, akiknek elege van a mindent leegyszerűsítő propagandából.

Korábban az országos média attól volt hangos, hogy ön ajánlatot tett Simicska Lajosnak, hogy megvásárolná a Magyar Nemzetet és a hozzátartozó médiaportfóliót. Miután ezt az ajánlatot visszautasította a tulajdonos, az után fogalmazódott meg önben, hogy a kormánypárttól független vidéki nyilvánosságba is befektessen vagy már korábban is a tervek között szerepelt ez? 

Ez mindig is szerepelt a terveimben, és az április 8-i választás nagyon is megerősített ebben. Az ellenzék úgy viselkedik, mintha az ország csak és kizárólag Budapestből állna, a Fidesz meg közben nevetve hozza az újabb kétharmadot. Az ellenzéknek akkor van esély, ha minden egyes választót ugyanannyira fontosnak tart majd, ehhez viszont szükség van arra, hogy mindenkihez el tudjuk juttatni az üzeneteinket.

Tulajdonképpen mi a célja ezzel az egésszel? 

Ellenzéki politikus vagyok, az a célom, hogy leváltsuk a Fideszt és Magyarország új irányba tudjon elindulni. A vidéki sajtó eszköz és nem cél, de szerintem a legfontosabb eszköz. Nem közvetlenül a Fidesz leváltásához, hanem ahhoz hogy újra legyenek viták és eltérő álláspontok az ország minden egyes pontján a közös dolgainkról. Mert a végső cél eléréséhez ez a nulladik lépés.

A Népszava cikkéből az is kiderül, hogy Vas megyében nem csak lapunk keltette fel a figyelmét, hanem Szombathelyen is terjeszkedni kíván. Lehet már tudni valamit arról a projektről? Egy már létező sajtóterméket vásárol meg vagy teljesen új lapot indít?

Folynak az egyeztetések, így részletekről nem szeretnék beszélni, de az biztos, hogy az én szívemhez Szombathely városa nagyon közel áll, így garantálhatom, hogy ott is lesz olyan lap, amely rá fog kérdezni például arra, hogy miért válik minden közepes eső után kajakpályává a város.

Nem tartja szerencsétlen helyzetnek, hogy gyakorló politikusként kezd médiahálózat építésébe? Ön szerint miért nem tud a Fidesz médiájával szembeni nyilvánosság a politikától függetlenül kiépülni?

A sajtó sajnos vagy nem sajnos, de egy költséges műfaj, pénzügyileg pedig a Fidesszel nem lehet felvenni a versenyt. Én sokszor elmondtam, hogy mivel jelentős vagyont örököltem, így pontosan tudom, hogy a felelősségem is nagyobb. Ezért ami tőlem telik, azt megpróbálom megtenni.

Szalai Szabo
2018.07.30.
Top