Másodszor rendeztek hagyományőrző íjásznapot Szentgotthárdon

Június 2-án, szombaton került sort a szentgotthárdi Barokk kertben a II. Hagyományőrző Íjász Napra. A szervezők célja, hogy megismertessék az ősi íjászat szépségeit a lakossággal.

Délelőtt zenés felvezetővel vette kezdetét a rendezvény, a hagyományos gyalogos- és lovasíjász, illetve betyár viseletbe öltözött résztvevők a templom kapujától a városi fúvószenekar kíséretével érkeztek meg a Barokk Kertbe.

Fotó: Kis Diána, 9970.hu

A megnyitó ceremónia során a “szentgotthárdi törzs” fogadta ősi szokás szerint a keleti törzset, akik az ország túlsó feléből érkeztek a rendezvényre. A kenyér és a bor megosztása után üdvözölte egymást a két hagyományőrző csapat, ezzel vette kezdetét az íjásznap.

Fotó: Kis Diána, 9970.hu

A nap folyamán lehetőség nyílt megismerkedni a korabeli fegyverekkel, többek között a fokossal, kelevésszel, bárdokkal, harcedzett török szablyával, a legtöbb érdeklődő azonban az íjászkodást választotta. Az ebédet követően az Őr-Nyék Hagyományőrző Egyesület látványos lovasíjász bemutatójára került sor.

A nap kiemelt programja volt Mónus József, többszörös távlövő világbajnok kísérlete, aki a szentgotthárdi barokk templom 64 méter magas tornyából egy 210 méterre kihelyezett A4-es méterű papírlapra lőtt saját készítésű íjával és vesszőivel. A papírlapra a trianoni békeszerződés (amelyet gyakran békediktátumnak is neveznek) szövegét nyomtatták, amely így szimbolikus jelentéssel is bírt, hiszen két nappal később volt a 98. évfordulója az országcsonkító döntés aláírásának.

A világbajnok íjász vesszője végül csak néhány centiméterrel ment fölé a 210 méteres távolságból. A lövés után Mónus előadást is tartott az érdeklődőknek, amelyben mesélt saját életútjáról, a haza szeretetéről és a legutóbbi, Törökországban elért sikereiről is. A nap végén a résztvevők egy íjászversenyen is összemérhették a tudásukat, ahol egy 140 méterre lévő célpontra lőhettek a templom lépcsőjéről.

Fotó: Kis Diána, 9970.hu

A rendezvény zárásaként a rendezők egy molinót feszítettek ki a résztvevőkkel közösen, amellyel a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseit kívánták demonstrálni.

Seiler Tamás
2018.06.05.
Top