Barokkosodik a Várkert a zöld város programból

100%-os támogatással, közel 240 millió Ft-ból fejlesztik a város “zöld szívét”, a barokk épületegyüttes mögötti várkerti területet. Az európai uniós forrás felhasználásával még az idén egy teljesen új közösségi terület alakul ki: tó, sétányok, fűszerkert, sövénylabirintus. Minderről kedd délután tartottak tájékoztatót a lakosságnak és a sajtónak.

Láthatóbb, átjárhatóbb lesz a Várkert. A munkát egy kertrégészeti feltárás előzte meg, melyről korábban mi is beszámoltunk. Ennek eredményeként kiderült, hogy a korabeli barokk kert tulajdonképpen csak a tervekben létezett már a 18-dik században is. Az egykori apátság létesítése után a várkerti terület soha nem készült el valódi barokk kertként.

F.A. Pilgram vezérterve a szentgotthárdi apátságról

A ma délutáni tájékoztatón elhangzott az is, hogy sok fát, elsősorban fenyőt fognak kivágni. A jelenleg a polgármesteri- és járási hivatalnak otthont adó épület és az egykori művelődési ház (Kossuth L. utca felé) közötti területet megtisztítják, megnyitják. Itt kőris fákat ültetnek, és az épületeket összekötő sétányt egy-egy virágos kert zárja majd le a két végén.

Jelentősen megváltozik az egykor társadalmi munkában épült strand területe is. Itt a jelenleg elzárt terület teljesen felszabadul. Megszűnik a kerítés, a játszótérhez jobban alkalmazkodó szabadidős, játékos, családias környezetet alakítanak ki. Sövénylabirintus és egy dísztó is kerül ide azzal a céllal, hogy a családok akár több órát is eltölthessenek majd ebben a parkrészben.

A projekt részeként a szabadtéri színpad mobil lefedését is megvalósítja a város. Különböző rendezvényekhez a jövőben nem kell majd ezért bérleti díjat fizetni. De kialakítanak a park északi részén egy fűszerkertet is.

A kert végleges formáját már az idén megkaphatja, bár a fakivágások, pótlások miatt éveket, évtizedeket is várnunk kell majd, hogy ismét buja zöld felülete legyen a város ezen része.

Ágoston Gá
2018.05.15.
Top