Újabb 4 évig Kissné Köles Erika képviseli a szlovéneket szószólóként

Az április 8-i országgyűlési választásokon a szlovén nemzetiségi lista 196 szavazatot kapott, így újabb 4 évig Kissné Köles Erika képviselheti a szlovéneket az Országgyűlésben.

Az Országgyűlés még 2012-ben fogadta el azt a törvény, amely lehetővé tette a velünk élő nemzetiségek számára, hogy amennyiben nem érik el a kedvezményes mandátumhoz szükséges szavazatszámot (tehát, hogy saját szavazati joggal rendelkező képviselőjük legyen), akkor a nemzetiség listáról szószólót küldjenek a parlamentbe. Bár a szószólók a parlament plenáris ülésein szavazati joggal nem rendelkeznek (de felszólalhatnak), ugyanakkor  a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságában, amely a nemzetiségeket érintő törvényjavaslatok előkészítését végrehajtja, szavazhatnak is.

Kissné Köles Erika az M1 Ma Este című műsorában. Forrás: M1

Ahogy a megelőző 4 évben, úgy a következő parlamenti ciklusban is Kissné Köles Erika, az Országos Szlovén Önkormányzat listavezetője képviselheti a szlovén nemzetiséget az Országgyűlésben szószólóként. A szlovén nemzetiségi listára mindössze 196-an voksoltak, ugyanakkor ennek az alacsony számnak (4 éve még kevesebben, 134-en szavaztak) az is lehet az oka, hogy a nemzetiségi szavazók az országos pártlistákra nem szavazhattak.

Szalai Szabo
2018.04.10.
Top