Komoly feladatok várnak rám országosan és helyben is – interjú Bana Tiborral

Otthagyná a parlamenti széket a polgármesterségért Bana Tibor? A harmadik ciklusát megkezdő országgyűlési képviselővel beszélgettünk.

Az április 8-i országgyűlési választásokon nem sikerült az egyéni győzelem a szentgotthárdi jobbikos politikus számára, Bana Tibor a párt országos listájáról került be ismét a parlamentbe. Bana így a harmadik ciklusát kezdheti meg országgyűlési képviselőként, akivel a jelenről és a jövőről beszélgettünk.

Fotó: 9970.hu

Nem sikerült a kormányváltás, valamint lemondott Vona Gábor a Jobbik elnöki tisztségéről. Ennyire nagy a csalódottság?

Bana Tibor: Természetesen csalódottak vagyunk, nem ilyen eredményre számítottunk, de nem hagyhatjuk cserben azt a több mint egymillió embert, akik minket támogattak a választásokon. Vona Gábor egy tisztességes politikus, aki tartotta a szavát: ígéretet tett rá, amennyiben nem sikerül a kormányváltás, úgy távozik a párt éléről. A személyi változások ellenére is marad a néppárti irányvonal a Jobbikban, a párt országos elnöksége Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont javasolta társelnököknek a tagság számára, az ő vezetésükkel a korábban megkezdett úton haladhat tovább a Jobbik. Hamarosan teljes tisztújításra kerül sor a pártban, a jövőben rám is komoly feladatok várnak.

Fotó: 9970.hu

2014-hez képest jelentősen növelte a támogatói számát, mégsem sikerült az egyéni győzelem. Az emberek többsége továbbra is V. Németh Zsoltra voksolt, ez Önnek mit üzen?

Bana Tibor: Először is szeretném megköszönni mindenkinek a támogatását, aki megtisztelt a bizalmával. Bár az egyéni mandátum megszerzése nem sikerült, a körzetben közel 4000-rel, ezen belül Szentgotthárdon 700-zal növekedett a szavazóim száma. Szentgotthárd belvárosában sikerült is győznöm, ami felelősséget jelent és gondolkodásra is késztetett, mert a választások után többen is megkerestek azzal, hogy vállaljak komolyabb szerepet a város közéletében. Úgy látom, hogy Szentgotthárd jó adottságokkal rendelkezik, de szükség van a vérfrissítésre a városvezetésben is, hogy új lendületet kapjon a település. Egy ideje már körvonalazódik az a lokálpatrióta csapat, amely tényleg a városért szeretne cselekedni, pártállástól függetlenül. Rájuk mindenképpen számítok a jövőben.

Fotó: 9970.hu

Az elmúlt időszakban erőteljesen kiéleződött a politikai konfliktus Ön és a fideszes városvezetés között. Megéreztek valamit?

Bana Tibor: Én soha nem szerettem volna, hogy a pártok közötti országos konfliktusokat bárki behozza a helyi közösség színterére. Szentgotthárdi országgyűlési képviselőként mindig arra törekedtem, hogy megtaláljam a hangot mindenkivel, azonban természetesen fel kellett emelnem a szavamat társaimmal együtt a korrupciógyanús ügyek esetében. Sajnálom, hogy a fideszes városvezetés ebből azt a következtetést vonta le, hogy mi a város ellenségei vagyunk.

Fotó: 9970.hu

Bízom benne, hogy a jövőben véget vetünk ennek a megosztottságnak és a jövő ősszel felálló új városvezetés a pártok helyett az itt élő polgárok érdekeit képviseli majd, ahogy például mi is tettük a migránstábor ügyében. A kormánypártok érdekeit nemcsak a városvezetés, hanem a helyi média is kiszolgálta azzal, hogy az önkormányzati lap 4 éven keresztül agyonhallgatta a képviselői munkásságomat, sem a karitatív akciónkról, sem a politikai rendezvényeinkről nem számolt be. Itt is szeretném azonban megköszönni a Gotthárd Televízió munkatársainak és a 9970.hu szerkesztőinek, hogy ők a kampány alatt is törekedtek az objektív tájékoztatásra. 

Szalai Szabo
2018.04.17.
Top