Új beruházás indul az Opel szentgotthárdi gyárában

Kisméretű benzinmotorokat fognak gyártani a szentgotthárdi üzemben 2020-tól.

Bizakodásra adhat okot a mai hír, miszerint az Opel szentgotthárdi üzeme új projektet kap a PSA csoporttól. A beruházást Budapesten jelentette be Grzegorz Buchal a szentgotthárdi gyár igazgatója, valamint Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter.

Bár az információ már hetekkel korábban eljutott lapunkhoz, értesüléseink arról szóltak, hogy már február közepén-végén bejelentik az új megrendelést. Arról nincs információnk, hogy miért csak az országgyűlési választásokat megelőző hetekben álltak a nyilvánosság elé a hírrel.

Fotó: Varga György, MTI

Ez a projekt hosszabb távon biztosíthatja a gyár jövőjét

A szentgotthárdi Flex üzemben a tervek szerint 2020 elejétől indulna az 1.2 literes, háromhengeres benzines turbómotorok gyártása.

Grzegorz Buchal a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a PSA csoport döntése alapján a Szentgotthárdra kerülő új projekt hosszú távra garantálja a helyi üzem jövőjét, amely jó hír a dolgozóknak és a magyar gazdaságnak is.

A szentgotthárdi Opel-gyár kálváriájáról részletesen beszámoltunk korábbi cikkeinkben. A helyi üzemben azután indult tömeges elbocsátás, hogy az Opelt felvásárló francia PSA csoport bejelentette, francia motorokat szerelne az új Opelekbe, ezért egyre kevesebb megrendelés érkezik a korábbi tulajdonos alatt kifejlesztett motorokra.

A gyárban először “csak” a kölcsönzött munkaerőnek mondtak fel, majd az Opel saját dolgozói számára önkéntes elbocsátási programot indítottak.

Szalai Szabo
2018.03.21.
Top