Kissné Köles Erika bemutatta az Országos Szlovén Önkormányzat programját

Péntek este mutatta be az M1 Ma este című műsorában az Országos Szlovén Önkormányzat programját Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló.

Még 2012-ben fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely lehetővé tette a velünk élő nemzetiségek számára, hogy amennyiben nem érik el a kedvezményes mandátumhoz szükséges szavazatszámot (tehát, hogy saját szavazati joggal rendelkező képviselőjük legyen), akkor a nemzetiség listáról szószólót küldjenek a parlamentbe.

A magyarországi szlovének a legkisebb számú nemzetiség országunkban, jelentős számban itt, a Rábavidéken élnek (kb. 3000 fő). Akik nemzetiségi szavazóként regisztrálták magukat, ők az áprilisi országgyűlési választásokon a pártlisták helyett a nemzetiségi listára szavazhatnak (4 éve mindössze 134-en szavaztak a szlovén nemzetiségi listára). 2014-től így került az Országgyűlésbe a szentgotthárdi Kissné Köles Erika, az Országos Szlovén Önkormányzat képviselője. A szlovén nemzetiségi szószóló a parlament plenáris ülésein szavazati joggal nem rendelkezik (de felszólalhat), ugyanakkor  a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságában, amely a nemzetiségeket érintő törvényjavaslatok előkészítését végrehajtja, szavazhat is.

Forrás: M1

Az idei választáson is Kissné Köles Erika az Országos Szlovén Önkormányzat listavezetője, ezért ő mutathatta be programjukat a M1 Ma este című műsorában, ahol minden listát állító szervezet 5 perces időkeretben ismertetheti elképzeléseit az állami televízió nézőivel.

Kissné programbeszédében elmondta, hogy Magyarország legkisebb nemzetiségeként a fő céljuk a megmaradás, éppen ezért fordítanak különös figyelmet az oktatásra, több kéttannyelvű köznevelési intézményt is fenntart az Országos Szlovén Önkormányzat. Ennek hosszútávú biztosítása érdekében fontosnak tartják a nemzetiségi pedagógusképzés fennmaradását is, jelenleg Szombathelyen működik tanszékük az egyetemen, ahol szlovén nyelvtanárokat képeznek. A jövőben azt is szeretnék elérni, hogy a nyelvtanárok mellett nemzetiségi óvónőképzés is induljon.

Fontos célnak tartják továbbá a fiatalok helyben tartását is, ugyanis szerintük a nemzetiség jövője akkor biztosított, ha vannak fiatalok a Rábavidéken, akik megőrzik a szlovén kultúrát, hagyományokat. Ehhez azonban komoly gazdasági fejlődésre van szükség a térségben, az osztrák határ közelsége miatt ugyanis sokan külföldön dolgoznak, élnek, Kissné pedig azt szeretné elérni, hogy ezek a fiatalok inkább a térségben dolgoznának, építenék az egzisztenciájukat.

Kissné Köles Erika kiemelte, hogy a Magyarország és Szlovénia közötti kiváló gazdasági és politikai kapcsolatok ehhez jó alapot biztosítanak.

A nemzetiségi szószóló munkájáról az alábbi honlapon további információkat is megtalálhatnak az érdeklődők.

Szalai Szabo
2018.03.23.
Top