Image default
Helyi

Félelem és közöny helyett őszinte párbeszéd – Bana Tibor és Mirkóczki Ádám lakossági fóruma Szentgotthárdon

A Jobbik szentgotthárdi országgyűlési képviselője és a párt szóvivője tartott lakossági fórumot szerdán este a helyi színház aulájában.

Szerda este megtelt a szentgotthárdi színház aulája, ahol Bana Tibor, a Szentgotthárd-Körmend-Vasvár választókörzet jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje éppen a 119. kampányeseményét tartotta. Bana a rendezvény elején emlékeztette rá a hallgatóságot, Országgyűlésbe kerülését követően is megtartja azt a gyakorlatát, hogy nemcsak a kampány idején lesz elérhető és megtalálható a körzetben. A képviselőjelölt bemutatta pártja választási programját, melyről megjegyezte, hogy létezik, kézzelfogható és létrejötte azoknak az embereknek köszönhető, akik a hasonló fórumokon részt vettek és ötleteket, javaslatokat is megfogalmaztak.

Fotó: Bana Ferenc

A szentgotthárdi politikus vázolta a szerinte legfontosabb programpontokat. Elsőként a fiataloknak szóló vállalásokat ismertette: kiemelten fontosnak tartják, hogy a fiatalok kiszámítható jövőképet kapjanak és így életüket Magyarországon tudják tervezni. A fiatalok elvándorlását tartják az egyik legnagyobb problémának ugyanis, amelyre a párt szerint egy komplex otthonteremtési- és bérlakásprogram, valamint a XXI. századi oktatás jelenthet megoldást. Bana Tibor arról is szólt, amennyiben a választók felhatalmazásából a Jobbik alakíthat kormányt április 8-a után, úgy a férfiaknak is lehetőséget biztosítanak 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulni és ezt természetesen a nők esetében is megtartanák. Mindemellett pedig egy igazságos nyugdíjrendszert is kidolgoznának sávos nyugdíjemeléssel.

Fotó: Bana Ferenc

Az est folyamán hangsúlyos szerepet kapott a migráció kérdése is, amelyről Bana elmondta: a Jobbik nem kívánja lebontani a déli határon húzódó kerítést, ráadásul pont az ő politikusuk javasolta először a bevándorlás megfékezésének ezt az eszközét. A politikus szerint álságos, hogy a jelenlegi kormány évek óta csak ezzel a kérdéssel foglalkozik, hiszen tény, hogy a bevándorlás fontos téma, de Magyarországon más megoldásra váró problémák is vannak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz ebben az ügyben kettős beszédet folytat, ugyanis miközben az adófizetők milliárdjaiból kampányol a bevándorlás ellen, addig a letelepedési kötvényekkel 20 ezer bevándorlót engedett be az országba, továbbá 3000 embernek adtak oltalmazotti státuszt.

Fotó: Bana Ferenc

Mirkóczki Ádám ragadta magához a szót ezután, beszédje elején pedig köszönetet mondott a közönségnek, amiért az idejüket arra szánják, hogy meghallgassák. Elmondta, hogy az országot járva neki az a tapasztalata, hogy rendszerszintűvé vált az egzisztenciális félelem és a közöny, pártja pedig azt szeretné elérni, hogy újra őszinte párbeszéd alakulhasson ki a közéletben és senkinek ne kelljen félnie, bármelyik párt szavazója is legyen. Itt megemlítette Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédét, amelyben szerinte gyakorlatilag megfenyegette azokat, akik nem értenek egyet vele. Mirkóczki szerint soha ekkora igény még nem volt az elszámoltatásra, amelyet csak a korábbi korrupciós ügyekben nem érintett Jobbik kormány képes véghezvinni.

Ő is szólt a kivándorló fiatalokról: 680 ezer külföldön élő és dolgozó ember hiányzik Magyarországról, amely hatalmas gazdasági problémát jelent az ország számára. Szerinte a magyar egészségügy Albániával versenyzik és a legnagyobb probléma a szakképzett dolgozók hiánya, valamint az egyre öregedő orvostársadalom és betöltetlen praxisok helyzete. Mirkóczki arról is beszélt, hogy egy kutatás szerint a frissen végzett orvosok 90%-a nem tervez itthon maradni. Hosszasan beszélt azokról a korrupciógyanús ügyekről is, amelyek a jelenlegi kormányzópártokhoz köthetőek, majd leszögezte: a Jobbik abban is más, hogy nem kíván lopni és nem is fog félrenézni.

Fotó: Bana Ferenc

A fórum végén lehetőség nyílt kérdezni is: szó esett a szentgotthárdi termelői piac visszásságairól, az Állami Számvevőszék Jobbikra rót büntetéséről, valamint arról is, hogy kötnek-e választási együttműködést más pártokkal. Erre válaszolva a jobbikos politikusok elmondták, nem kívánnak másokkal együttműködni, ők a saját programjukat szeretnék megvalósítani, ráadásul a saját kutatásaik szerint csak veszítenének azzal, ha más pártokkal összefognának.

 

Ajánlott cikkek

Hogyan válhat valaki hőssé vagy gonosszá?

Szalai Szabolcs

Átadták a felújított Művhá… őőő… Kormányhivatalt

9970.hu

Jótékonysági labdarúgó tornát rendez a Fiatalok Szentgotthárdért a mentőállomás javára

Szalai Szabolcs