30 éve Aranyos

Névadásának harmincadik jubileumi évét ünnepelte ezen a héten Szentgotthárdon az egykori 1. sz. Általános Iskola, mely 1988-ban vette fel Arany János nevét.

Az évfordulón rendhagyó órákon, koncerten, gálaműsoron vehettek részt a jelenlegi tanulók, de az 1988-ban ebben az iskolában nyolcadikosként végzett osztályok is találkoztak, és egy időkapszulát is elhelyeztek az iskola előtti tér burkolata alá. Időrendben a részletek:

A hét elején, hétfőn a Holló Együttes koncertjét láthatták a diákok a városi sportcsarnokban a jubileumi rendezvénysorozat első eseményén. A hét több napján számos óra rendhagyó volt. Arany János a technika, rajz, testnevelés, magyar, és ének órákon is fő témaként jelent meg. Sőt voltak olyan tanórák is, melyeken az iskola egykori (ma már nyugdíjas) tanárai adtak egy-egy órát.

A gyermekek, tanárok, szülők számára a gálaműsor jelentette a legnagyobb eseményt, melyet kétszer is előadtak a város színházában.

Az iskola 1988. március 2-án tartotta “névadó ünnepségét”. Most, 30 évvel később ugyanazon a napon a jelenlegi diákok és tanárok gyűltek össze ismét ünnepelni. A zord, téli idő miatt az iskola tornatermében. Itt gyújtottak gyertyát a születésnapi tortán is, melyet az ebéd után fogyaszthattak el a diákok. Ők ma már csak az 1-4 évfolyam tanulói. Három évtizeddel ezelőtt a város mindkét általános iskolájában 8 évfolyam tanult. Az ünnepi tortán megjelent az iskola jelvényének másolata is. Az eredeti jelvényt Pungor Klára tanárnő tervezte még 1988-ban, de azóta is minden év elején megkapják az elsős diákok a tanévnyitó ünnepségen.

A rendezvény végén a névadó, iskola előtt álló szobrának koszorúzását követően helyezték el az intézmény vezetői azt az időkapszulát, mely a mostani diákok utókornak szánt üzenteit is tartalmazza.

A hétvégén sem volt zárva az Arany János iskola. Szombaton az 1988-ban végzett, akkori nyolcadikosok gyűltek össze emlékezni, felidézni az általános iskolás diákéveket, az osztályközösségek mindennapjait. Három osztály találkozott 30 év után. Több akkori tanuló már Szentgotthárdtól távol él, de ezek a diákévek feledhetetlenek számukra is.

Fotó: closer.hu

Ágoston Gá
2018.03.03.
Top