Nem olyan egyszerű a szentgotthárdi politikusok zsebében kutakodni

Az átláthatóság nem erőssége az önkormányzatnak.

Február 1-től az Országgyűlés honlapján bárki számára elérhető és megtekinthető a 199 országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata. Ennek kapcsán szerettünk volna a helyi politikusok zsebében is kutakodni, azonban ez Szentgotthárdon nem ilyen egyszerű.

Kerestük ugyanis a város és a hivatal weblapján is a polgármester, alpolgármester, valamint az önkormányzati képviselők bevallásait, de nem jártunk sikerrel. A megyeszékhelyen például egy ilyen nyilvános felület ad lehetőséget arra, hogy bárki betekintsen ezekbe a közérdekű információkba:

Forrás: Szombathely.hu

Kérdésünkre, miszerint miért nem így működik ez nálunk is, részben Szentgotthárd Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzatában találtunk választ. Az SZMSZ szerint ugyanis

“A kötelezett vagyonnyilatkozatába történő betekintést a betekintési nyilvántartáson kell dokumentálni. A betekintési nyilvántartáson fel kell tüntetni a betekintés időpontját, a betekintő nevét, lakcímét, a betekintésre jogosult saját kezű aláírását”.

Tehát ebből világosan kiolvasható, hogy nálunk csak abban az esetben van lehetőség ezekbe az iratokba betekinteni, ha valaki személyesen ellátogat az Önkormányzatba és megadja az adatait. Beszédes, hogy egy országgyűlési képviselő vagyoni helyzetéről egyszerűbben tájékozódhat bárki, mint a helyi politikusokéról.

Nem csak a vagyonnyilatkozatok terén lenne tennivaló

Szentgotthárdon azonban a helyi demokrácia nem csak ebben az ügyben szenved csorbát. Még 2014 decemberében történt, hogy Szentgotthárd Város Önkormányzatának képviselő-testülete gyakorlatilag kitiltotta a Gotthárd TV-t a nyilvános ülésekről és megtiltotta azok közvetítését. A nem önkormányzati tulajdonban lévő, független kábeltelevízió kálváriájáról hosszabban is cikkeztünk a Gotthárdi Körképben (korábban működő nyomtatott lap – a szerk.). Az üléseket ezután már csak az Önkormányzati.tv nevű internetes portálon lehet követni, a testület munkáját figyelemmel követő, többségében idős emberek internetkapcsolat hiányában azonban erről azóta is lemaradnak.

Fotó: Szentgotthard.net

Az is probléma, hogy ugyan a képviselő-testületi ülések meghívói időben felkerülnek a hivatal oldalára, ugyanakkor a nyilvános előterjesztéseket nem bocsátják a város lakossága elé, csak az ülés utáni hetekben kerülnek fel az internetre. Így ha lenne is olyan szentgotthárdi lakos, akit foglalkoztatna az, hogy valójában miről is döntenek a város vezetői és kérdéseket is fogalmazna meg feléjük, erre sincsen lehetősége.

2018.02.06.
SZERZŐK

Related posts

Top