Eljött a szakszervezetek ideje

A szentgotthárdi Járműgyártók Szakszervezete volt a házigazdája az autóipari munkás szervezetek találkozójának a hét elején a Gotthard Therme Hotel & Conferenceben.

Az összejövetel nem rendhagyó, hiszen időről-időre egy-egy városban mindig összejöttek a múltban is a járműiparban dolgozók érdekeit védő szervezetek képviselői, vezetői. Talán annyiban lehet mégis jelzésértékű, hogy most Szentgotthárd volt a helyszín, hogy az itteni szakszervezet jelenlegi vezetője, Tóth Csaba az Opelben eltöltött két évtized után márciustól már saját vállalkozásában próbálja ki magát.

Fotó: Varga György, MTI

Az egész napos tanácskozás során fontos helyen szerepelt a munkaerőhiány kezelése, melyben a szakszervezeteknek fontos szerepe lehet. Az Audi Hungária Független Szakszervezetének elnökhelyettese, Háromi László szerint ebben a gazdasági környezetben az érdekképviseletek nyertesként kerülhetnek ki. Hiszen a munkaadóval szemben csak ők képesek valódi érdeket képviselni, érvényesíteni.

Tóth Csaba, a szentgotthárdi üzemi tanács és szakszervezet elnöke elmondta, hogy az autógyártásban a következő 5-10 év jelentős változásokat hoz. Az elektromos autók tömeges gyártása, valamint a kicsi benzines gépjárművek előretörése prognosztizálható. A szentgotthárdi gyár tavaly nyáron került a francia PSA konszern tulajdonába. Jelenleg a gyár jövőjét nagyban meghatározó beruházásról szóló döntésre várnak az itteni dolgozók, akiknek egyharmada tagja a szakszervezetnek.

Ágoston Gá
2018.02.21.
Top