“Egyre többen érzik, hogy van esély a kormányváltásra” – lakossági fórumot tartott Szentgotthárdon a Jobbik

Kemény szavak hangzottak el Bana Tibor és Lábodi Gábor péntek esti lakossági fórumán a szentgotthárdi színházban.

A szentgotthárdi színház aulájában összegyűlt lakosokat Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi önkormányzati képviselője és helyi szervezetének elnöke köszöntötte. Lábodi elmondása szerint “ez minden idők legkorruptabb kormánya, amelyet el kell zavarni” és erre április 8-án lehetőség is nyílik, ha szavazatukkal Bana Tibort és a Jobbikot támogatják.

Ezután Bana Tibor, a Jobbik szentgotthárdi országgyűlési képviselője vette át a szót, aki szerint “egyre többen érzik az országban és a választókörzetben is, hogy van esély a kormányváltásra”, ezért arra biztatta a megjelenteket, hogy családtagjaikat, barátaikat is győzzék meg arról, hogy érdemes elmenni választani áprilisban. Bana elmondta, ez a 63. kampányrendezvénye január óta, korábban ugyanis tett egy vállalást, hogy a választásokig a választókörzet mind a 127 településére el kíván látogatni.

Fotó: Szalai Szabolcs, Closer.hu

Ezután országos és a választókerületet érintő programpontjairól ejtett szót: a béruniós kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, Szentgotthárdon és a határszélen élők különösen érzik, hogy az árak tekintetében gyakran Ausztria még olcsóbb is, mint Magyarország, azonban a hazai bérszínvonal jóval elmarad a szomszédokétól. Erre jelenthet megoldást szerinte a bérunió, azonban azt is elismeri, hogy a fizetéseket nem lehet csak úgy egyik napról a másikra ilyen mértékben megemelni, de egy valódi nemzeti pártnak törekednie kell erre.

Bana reagált arra a sajtóhírre is, amely szerint, ha Orbán Viktorék harmadszorra is kétharmadot szereznek az Országgyűlésben, akkor úgy alakítanák át az önkormányzati rendszert, hogy csak az 5000 fő fölötti településeken lehessen választani képviselőket és polgármestert 2019-től. Bana Tibor szerint ki kell állni a falvak önrendelkezése mellett és nem szabad hagyni, hogy mindössze a választókörzetben található két településen (Szentgotthárdon és Körmenden) dönthessenek a helyi lakosok arról, hogy ki képviselje az érdekeiket.

Fotó: Szalai Szabolcs, Closer.hu

Arra is ígéretet tett, hogy megválasztása esetén nem fogja hagyni, hogy a jövőben “migránstábort telepítsenek a nyakunkra”, ahogy ez korábban megtörténhetett Körmenden és Szentgotthárdon. Bana szerint amíg a Jobbik a helyi lakossággal közösen küzdött az ideiglenes befogadóállomások telepítése ellen, addig V. Németh Zsolt és a Fidesz helyi politikusai a pártjuk érdekeit előbbre valónak tartották, mint az itt élőkét, ezért nem mentek szembe semmilyen kormányzati döntéssel.

Szót ejtett arról is, hogy a körmendi kórház szívügye, így a továbbiakban is küzdeni fog a szülészet-nőgyógyászat visszaállításáért, szerinte ugyanis nincs rendben az, hogy Szombathelyig kell ezért utaznia az embereknek. Az alsóbbrendű utak fejlesztése mellett is hitet tett, valamint megígérte, hogy a továbbiakban is törekszik a folyamatos kapcsolattartásra a lakossággal.

Fotó: Szalai Szabolcs, Closer.hu

Bana Tibor kritizálta a parlament jelenlegi működését is, szerinte az előző ciklushoz képest is egyre kevésbé lehet értelmes vitákat folytatni az Országgyűlésben, kérdéseire sem kap érdemi választ. Kiemelte, hogy több alkalommal is hiába intézett kérdést az illetékes államtitkárhoz a szentgotthárdi Opel-gyár ügyében, válasz helyett riogatással és rémhírterjesztéssel vádolták.

Baloldali szavazók is támogatják

A lakossági fórum végén lehetőség nyílt kérdezni is, amellyel a megjelentek éltek is: az egyik hozzászóló szerint Bana Tibornak van egyedül esélye legyőzni a Fidesz-KDNP jelöltjét a körzetben, azonban V. Németh Zsolt megveréséhez arra is szükség volna, hogy a többi ellenzéki párt jelöltje visszalépjen Bana javára, így arra volt kíváncsi, hogy egyeztetett-e már erről másokkal.

Bana Tibor úgy válaszolt erre, hogy nem szövetkezett mást párt jelöltjével, ugyanakkor sok baloldali szavazó biztosította a támogatásáról, akik egyébként a Jobbikot nem támogatják, de őt igen. A választások utáni koalícióval kapcsolatban pedig azt mondta, a Jobbik egyedül kíván kormányt alakítani, amennyiben ez mégsem jönne össze, úgy egyedül az LMP-vel tartja elképzelhetőnek az együttműködést, szerinte ugyanis a régi pártok már elvesztették a hitelességüket.

Fotó: Szalai Szabolcs, Closer.hu

Azt, hogy Bana Tibort nem csak a Jobbik szavazói támogatják, az is megerősíti, hogy a lakossági fórumra ellátogatott egy apátistvánfalvai férfi, aki elmondása szerint baloldali és korábban az MSZP kampányát segítette a környéken, de mára annyira kiábrándult a szocialistákból, hogy egyéniben Bana Tiborra fog szavazni és erre buzdít másokat is.

Egy másik hozzászóló azt nehezményezte, hogy a Jobbikról szinte alig hallani a médiában, a megyei lapban és az önkormányzati újságban sem tájékoztatnak róla érdemben. Ezzel az állítással nem szállt szembe senki, a lakossági fórumon ugyanis csak a helyi független Gotthárd Televízió és lapunk munkatársa volt jelen a média részéről, a fentebb említett orgánumokat senki sem képviselte.

Szalai Szabo
2018.02.16.
Top