Több kényes ügy is napirendre kerül a januári ülésen

Továbbra is zárt ajtók mögött tárgyalnak az évek óta befejezetlen sportcsarnok helyzetéről, napirendre kerül a laktanya elzálogosítása, valamint el kell fogadni a város költségvetését is.

Az idei év első képviselő-testületi ülésére január 31-én, délután 14 órakor kerül sor. Az ülésről továbbra sem közvetíthet a Gotthárd Televízió, így csak az interneten lehet figyelemmel kísérni az eseményeket.

Szentgotthárd Város Önkormányzatának képviselő-testületének több kényes ügyben is döntést kell hoznia. A 2018-as költségvetés elfogadása körül komoly vita várható, ugyanis lapunk információi szerint több százmilliós hiánnyal küzd az Önkormányzat, ugyanakkor a testület csak olyan költségvetést fogadhat el, amelynek a hiánya nulla forint. Nagy valószínűség szerint ezt a célt a döntéshozók a város ingatlanvagyonának értékesítésével szeretnék majd elérni.

Fotó: Bana Ferenc

A volt laktanya épületének elzálogosítása is napirendre kerül. A testület még 2017 augusztusában döntött úgy, hogy pályázatot nyújt be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, hogy a rábakethelyi egykori laktanyában munkásszállót építhessenek ki. Itt is kenyértörésre kerülhet sor a képviselők között, ugyanis a szentgotthárdi Opel-gyár leépítése miatt egyre kevésbé válik indokolttá egy munkásszálló létrehozása. Valamint az is kérdéses, hogy a nehéz helyzetben lévő Önkormányzat vajon miből működtetné majd a munkásszállót, információink szerint ugyanis 10 éven át kell azt biztosítania a városnak.

Zárt ajtók mögött a sportcsarnokról

A sportcsarnok helyzetéről ismét a nyilvánosság kizárásával tárgyalnak a képviselők. Az évek óta befejezetlen beruházást a város szégyenfoltjának tartják a lakosok, az indulatok pedig nem ok nélküliek: a kézilabdacsarnok körüli zűrös ügyek több tízmilliós károkat okoztak a városnak, áldozatul esett a városi sportegyesület öltözője, a fiatalok által kedvelt gördeszkapark, valamint súlyos személyi konfliktusokat okozott a helyi kézilabdában is, amelynek eredményeként a korábban NBII-es Szentgotthárdi Kézilabda Klub csapata már el sem tudott indulni a bajnokságban, a távozó játékosok pedig más egyesületek égisze alatt folytatták tovább a sportot egy alacsonyabb osztályban. A bedőlt beruházás okairól és a felelősökről azóta sem tudni semmit, az ügyben állítólagosan született feljelentés, ugyanakkor a nyomozóhatóság megállapításairól senki nem adott még hivatalos tájékoztatást.

Fotó: Bana Ferenc

Arról csupán városházi pletykákat hallani, hogy hogyan kívánja rendezni a csarnok helyzetét a város vezetése, azt azonban tudni lehet, hogy már kormányzati körökben is egyre feszültebbek a bedőlt projekt miatt, amely súlyos közpénzmilliárdokból épült. Lapunk úgy tudja, kormányzati ígéret van rá, hogy segítséget nyújtanak a városnak a sportcsarnok befejezésében, ugyanakkor azt továbbra sem lehet tudni, hogy az esetlegesen elkészülő csarnokot majd ki fogja üzemeltetni.

Szombathelyen próbát tettek arra, hogy a Haladás-stadion üzemeltetését piaci alapon oldják meg, ugyanakkor senkit nem érdekelt a sportkomplexum működtetése, így most a szombathelyi polgároknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az új stadion miatt, ugyanis az önkormányzatnak évente körülbelül 420 millió forintjába kerül az üzemeltetés.

Szalai Szabo
2018.01.30.
Top