Szentgotthárdot is veszélyezteti a Soros-terv?

Határozatban ítélheti el a képviselő-testület az úgynevezett “Soros-tervet” és az illegális bevándorlást. De mire jó ez? Elmondjuk.

Január 13-án Puskás Imre, a Fidesz szóvivője arról beszélt a párt budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Fidesz-KDNP arra biztatja az önkormányzatok képviselő-testületeit, hogy határozatban utasítsák el az úgynevezett Soros-tervet és az illegális bevándorlást településeiken.

Egerben már meg is fogadták a tanácsot, Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester a város közgyűlése elé terjeszti a fentebb említett javaslatot.

Kíváncsiak voltunk rá, vajon nálunk is napirendre kerül-e a téma. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Huszár Gábort (Fidesz-KDNP), Szentgotthárd polgármesterét:

Az a kérdésem, hogy tervezi-e Ön vagy a Fidesz-KDNP más helyi önkormányzati képviselője benyújtani a fent említett határozati javaslatot?

Amennyiben benyújtják a határozati javaslatot, el tudja pontosan mondani milyen konkrétumokat lát Polgármester  úr, amellyel Soros György Szentgotthárd város lakosait veszélybe tudná sodorni?

Megkeresésünkre 4 napon keresztül nem reagált a polgármester, pedig Szentgotthárd lakosainak jó lenne tudni, hogy veszélyezteti-e a biztonságukat Soros György. Amennyiben cikkünk megjelenése után válaszol Huszár Gábor, levelét változtatás nélkül közöljük.

Soros György eltakarja előlünk a Napot. Fotó: Mesics Gábor, Closer.hu

A politikuson túl azonban jogi szakemberrel is egyeztettünk arról, milyen hatása lehet annak, ha Szentgotthárd Város Önkormányzatának képviselő-testülete napirendre venné a kérdést és határozatban ítélné el az illegális bevándorlást.

Az ég világon semmi.

Dr. Sepsi Tibor alkotmányjogász szerint a migráció kérdése ugyanis nem a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, az elfogadott határozat pedig közjogi értelemben nem kötelez senkit semmire.

Sepsi Tibor alkotmányjogász az RTL Magyarul Balóval című műsorában. Fotó: RTL

Ebből az derül ki, hogy ez nem jogi, hanem politikai nyilatkozat csupán, amely a közeledő országgyűlési választások miatt lehet fontos a Fidesz számára. Ez persze elég visszás lenne annak tükrében, hogy Huszár Gábor polgármester a helyi képviselő-testületi üléseken rendszerességgel szót emel az ellen, hogy országos politikai ügyekről is véleményt nyilvánítsanak a képviselők.

Ezzel mi is mélységesen egyetértünk, az önkormányzati képviselőknek és a polgármesternek ugyanis nem pártpolitikai csatározásokkal kell foglalkoznia, hanem például az évek óta befejezetlen kézilabdacsarnok ügyével, a helyi egészségügyi ellátás fejlesztésével vagy az utak állapotának javításával.

Jövő szerdán testületi ülés lesz Szentgotthárdon, legkésőbb addig minden kiderül.

Szalai Szabo
2018.01.22.
Top