Kiállítás nyílt Brenner Jánosról a Pável Ágoston Múzeumban

A vértanú testvére, Brenner József nagyprépost nyitotta meg a kiállítást Szentgotthárdon.

November elején írtunk róla, hogy Brenner János vértanút, rábakethelyi káplánt Ferenc pápa engedélyével hamarosan boldoggá avatják. Vértanúhalálának hatvanadik évfordulója alkalmából csütörtökön kiállítás is nyílt a szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeumban.

Fotó: Closer.hu

A rendezvényen megjelenteket Molnár Piroska, a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére nyitotta meg a kiállítást. Megindító beszédében mesélt arról, hogyan jutott el hozzá testvére halálhíre és arról is, milyen körülmények között “nyomoztak” az elkövető ellen.

Fotó: Closer.hu

Brenner József elmondása szerint testvére meggyilkolása ügyében zajló nyomozás ugyanis színjáték volt, a tetteseket (szerinte ugyanis nem egy ember ölte meg Brenner Jánost, információi szerint nyolcan voltak jelent a gyilkosságnál) futni hagyták. Véleménye szerint gyűlöletből ölték meg testvérét, ugyanakkor nem csak a papot gyűlölték, hanem rajta keresztül az egész egyházat próbálták megfélemlíteni a kommunizmusban.

Fotó: Closer.hu

Mesélt arról is, milyen körülmények között szerzett tudomást az örömteli hírről (éppen Veszprémben volt szemináriumon), miszerint vértanúhalált halt testvérét boldoggá avatják.

Fotó: Closer.hu

Brenner János életútját a képeken és tárgyi emlékeken túl magától a testvérétől hallhatta a közönség, akik számára örök élmény marad a ma délután. A kiállítást jövő év júniusáig lehet megtekinteni a Pável Ágoston Múzeumban.

Szeretettel ajánljuk minden kedves érdeklődőnek!

Szalai Szabolcs
2017.12.14.
Top