Szépvíz lett a nyolcadik testvérvárosa Szentgotthárdnak

Ünnepélyesen, a szentgotthárdi képviselő-testület jelenlétében írták alá a Testvérvárosi Megállapodást pénteken. Felkészül a grúziai Tskaltubo.

A németországi Walldürn, a franciországi Delle, az olaszországi Tarvisio, a romániai Petrilla, a szlovéniai Lendva és Izola, a törökországi Dilovasi után 2017. november 24-étől a szintén romániai, Szépvíz (Csíkszépvíz) Szentgotthárd legújabb testvérvárosa.

A két település polgármesterei november 24-én, pénteken 17 órakor írták alá az együttműködési megállapodást.

Az együttműködési megállapodás

Az ünnepélyes szignózásra ötfős küldöttség érkezett a polgármester vezetésével a Hargita megyei településről. Szentgotthárd Város Képviselő-testületének többsége is jelen volt az aláíráskor.

A sajtó előtt. Fotó: closer.hu

Szépvíz szinte teljesen magyarlakta település. Városias községgé a XVII. században betelepített örmények tették, ezt a kultúrát a magyar közösség is őrzi a mai napig. Nem Szentgotthárd az egyedüli magyarországi testvérvárosuk, a Békés megyei Újkígyóssal is van együttműködésük.

A szentgotthárdi városvezetők jövő heti, november 29-ei ülésükön már a következő, kilencedik testvérvárosi kapcsolatról is dönthetnek. Ez év október 2-án ugyanis Vas megye és a grúziai Imereti régió testvérmegyei együttműködési megállapodást kötött. Ennek része, hogy az érintett régiók települései is fejlesszék, találják meg egymást.

A georgiai Tskaltubo gyógy- és egészségturizmusa miatt kedvelt. A Vas megyei küldöttség Szentgotthárdot ajánlotta a partnerségre, melyet a grúz település nem utasított el, sőt kinyilvánította együttműködési szándékát.

Ágoston Gá
2017.11.24.
Top