Az új tulajdonos nem kér az Opel motorjaiból, bajban lehet a szentgotthárdi gyár

Francia motorokat szerelnének az új Opelekbe.

A jövőben a francia PSA, az Opel új tulajdonosa összes autóját saját motorjaival fogja szállítani, mert a még az amerikai GM regnálása alatt kifejlesztett technológiák használatáért licencdíjat kell fizetnie, mondta interjújában Gilles Le Borgne, a PSA fejlesztéséért felelős vezetője – írja a Napi.hu.

Fotó: szombathelyigepesz.hu

A menedzser szerint minden Opelt Németországban fognak fejleszteni, de nem akarják kétszer ugyanazt a munkát (a francia anyacégnél és a német leányvállalatnál is) elvégezni. Elkezdik a PSA platformjának használatát, igaz, az átállás időbe telik. Ezzel egyidejűleg igyekeznek megszabadulni a GM-nek fizetendő licencdíjaktól, de arról még nem döntöttek, mi lesz az Opel saját motorjaival.

Ebben a helyzetben az is bizonytalan, hogy mi fog történni az Opel szentgotthárdi gyárával.

Egy ilyen döntés katasztrofális hatással lenne Szentgotthárdra és a térségre

Amennyiben megszűnne a motorgyártás a szentgotthárdi üzemben, az a városra és a térségre is katasztrofális hatással lenne. Az ügyben ugyan még nincsen döntés, de baljós előjelek már mutatkoztak korábban is. A PSA korábbi ígéretei ugyanis nem vonatkoztak a magyar üzemre, csak a németországi és a brit érdekeltségekkel kapcsolatban tettek vállalásokat arra vonatkozólag, hogy nem lesznek leépítések.

 

9970
2017.10.03.
Top