Image default
Mások mondták

Az Országgyűlésben bizonyíthatnak a szentgotthárdi fiatalok – interjú Talabér Ádámmal és Mesics Gáborral

Az Országgyűlés elé viszik az egészségüggyel kapcsolatos törvényjavaslatukat a szentgotthárdi fiatalok. Velük beszélgetünk.

A Fiatalok Szentgotthárdért Egyesület tagjai, az ország neves egyetemeinek hallgatói az Országgyűlés “Mint-a-Parlament” elnevezésű szimulációs játékának résztvevői. A játék az ország különböző egyetemeinek csapatai között zajlik, ahol a hallgatók kipróbálhatják magukat az országgyűlési képviselők szerepében és az elméleti tudásukat így a gyakorlatban is kamatoztathatják.

A négy szentgotthárdi fiatal, Mesics Gábor (nemzetközi tanulmányok), Talabér Ádám (politológia) és Szalai Szabolcs (szociológia) a Pécsi Tudományegyetemet, míg Murányi Ferenc (közigazgatás-szervező) a Nemzeti Közszolgálati Egyemet képviselhetik majd novemberben a demokráciajátékon. Közülük most Mesics Gáborral és Talabér Ádámmal készítettünk interjút.

Talabér Ádám és Mesics Gábor a Mint-a-Parlament demokráciajátékon. Fotó: Mint a Parlament, Facebook.com

Meséljetek egy kicsit magatokról, hogy kerültetek kapcsolatba a közélettel és a politikával?

Mesics Gábor: A gimnáziumi évek vége felé kezdett egyértelművé válni számomra, hogy ebben vagy legalábbis egy hasonló szakmában van az én helyem. A tantárgyak közül a történelem volt a kedvencem, azon belül pedig az olyan témák, amik megértéséhez a sorok között kell olvasni, nem elég csak leülni és bemagolni. Számomra a politika is ilyennek számít, mert persze ismerjük a sokat nyilatkozó arcokat és neveket, de ha valóban tudni szeretnénk, mi folyik körülöttünk, akkor nem elég egy esti híradót megnézni.

Talabér Ádám: Nagyjából hasonló dolgokat tudnék elmondani, mint Gábor. A történelem nekem is egyértelműen első helyen volt. Emellett pedig nagyon szerettem nézni a parlamenti közvetítéseket, a különféle politikusokkal készített interjúkat. Ha valamit nem értettem, hogy mit és miért mondanak, akkor pedig elkezdtem kutakodni utána. Mindig szerettem megérteni és ha volt rá igény, akkor másokkal pedig megértetni, hogy mi történik a politika világában. Amikor ezek tudatosultak bennem már csak néhány nap volt hátra a jelentkezésig és így döntöttem. Ma pedig már tudom: jól döntöttem.

Mivel foglalkoztok jelenleg az egyetem mellett?

Talabér Ádám: Első számú prioritásként nálam mindenképp a munka nevezhető meg, mert most kezdtem el dolgozni az Országgyűlés Hivatalánál. Kicsit megnehezíti a hétköznapjaimat, hogy Pécs és Budapest között kell ingáznom, de ha felteszik a kérdést, hogy megéri-e, akkor a válasz egyértelműen igen. A legnagyobb szakmai fejlődési lehetőségeket tudja nekem tálcán kínálni ez a munkahely és bolond lennék nem élni vele. Időközben a Politológus Hallgatók Egyesületének is tagja lettem, velük éppen egy országos konferenciát szervezünk, aminek a pécsi egyetem ad majd otthont. De készül ezekkel egy időben a szakdolgozatom, dolgozom egy kutatási projektben is, végül, de nem utolsó sorban pedig ott van a Fiatalok Szentgotthárdért Egyesületben való munka.

Mesics Gábor: A kutatási projekt és a publikáció elkészítése és a szakdolgozat megírása nekem is elég sok időmet elveszi mostanában. De bejött most a szokásos éves program is, hiszen újra kihirdették a Mint-A-Parlament nevű pályázatot, így az elmúlt egy hónapban komoly szervezőmunkát folytattunk. Összeraktuk a csapatunkat és elkészítettünk egy törvényjavaslatot. Szentgotthárdi fiatalként pedig a FISZE nem maradhat ki nálam sem a felsorolásból. Jó érzés azért a városért dolgozni civilként, amely felnevelt. Élhetek jelenleg Pécsen, mindig Szentgotthárd lesz nálam az első.

Mesics Gábor Fotó: Mint a Parlament, Facebook.com

Mi ez a törvényjavaslat pontosan, amit kidolgoztatok?

Mesics Gábor: Azt gondolom egy elég vaskos, 11 oldalas törvényjavaslatot dolgoztunk ki arra, hogy javítsuk vele a háziorvosi rendelők felszereltségét, valamint a háziorvosi szakmai felkészültségét. Az egészségügy mindannyiunk számára kiemelt fontos ügy, ezért is szerveztünk korábban jótékonysági tornát a helyi mentőállomás megsegítésére. Ezért is dolgoztunk ki olyan törvényjavaslatot amely komplex pénzügyi és szakmai megoldást kínál a háziorvosi rendszer korszerűsítésére, amely hosszútávú megoldást jelenthet a páciensek és a szakemberek számára egyaránt.

Talabér Ádám: Bár ez “csak egy játék” úgymond, mi nagyon komolyan vesszük. A törvényjavaslat megalkotása során kikértük többek között Dr. Szentpéteri L. József, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar professzorának és Dr. Pintér Éva, a Közgazdaságtudományi Kar egyetemi adjunktusának, valamint Dr. Vörös Zoltán politológus, egyetemi tanársegédnek véleményét. A javaslat röviden három fő lábra épül:

  • az első az, hogy létrehoznánk egy testületet, amely az Egészségügyi Fejlesztési és Finanszírozási Bizottsággal közösen felméri a háziorvosi rendelők orvostechnikai és számítástechnikai eszközbeszerzési igényeit,
  • a második, hogy miden háziorvosnak kötelező lenne évente 10 munkanapot letöltenie a hozzá legközelebbi kórház vagy más egészségügyi intézmény sürgősségi betegellátó osztályán,
  • a harmadik pedig, hogy létrehoznánk a Társadalmi Egészségügyi Fejlesztési Alapot, amelyen keresztül a Kormánnyal megállapodást kötő vállalatok támogathatnák a magyar egészségügy fejlesztését.

Elsőre bonyolultnak tűnhet a dolog, de ezek a javaslatok a szakmai és infrastrukturális körülményeket javítanák a háziorvosi betegellátásban.

Talabér Ádám Fotó: Mint a Parlament, Facebook.com

Mint Ti is elmondtátok, ez “csak egy játék” miatt elkészített törvényjavaslat. Van vele más célotok is?

Mesics Gábor: Azt gondolom, hogy létrejött egy olyan fiatal értelmiségiekből álló kör, akik az ország dolgairól felelősen gondolkodnak, ezért remélem, hogy ezeket a javaslatokat nem csak az asztalfióknak írjuk. Egyszer talán “igazi” törvény is lesz belőlük.

Ajánlott cikkek

Rengeteg energiánk van – interjú Mihály Klaudiával

9970.hu

Rengeteget kaptunk ettől a várostól – interjú Dékány Istvánnal

Szalai Szabolcs

V. Németh: A jövőt illetően még bőven van tennivalónk

Szalai Szabolcs