600 milliós turisztikai projekt indulhat a szlovén-magyar határtérségben

Ünnepélyes keretek között írták alá Szentgotthárdon a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal Guide2Visit projektjének támogatási szerződését csütörtökön.

A részletes programkidolgozás a következő hónapokban történik majd. A szentgotthárdi térségben működő – elsősorban turisztikai – vállalkozások is részesedhetnek az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország együttműködési program forrásából. A 2014-2020-as időszakban ebből az európai alapból több, mint 4 milliárd Ft érkezhet a határmenti térségbe különböző projektekre.

A most induló projekt nyitókonferenciáján írták alá a támogatási szerződést, melyen részt vett Boris Jesih szentgotthárdi főkonzul, V. Németh Zsolt államtitkár, Kiss-Parciu Péter határmenti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár (KKM) és Horváth Nikoletta főosztályvezető-helyettes a Miniszterelnökség részéről.

Fotó: Ohr Tibor

Boris Jesih szentgotthárdi főkonzul köszöntőjével kezdődött a Guide2Visit nyitókonferencia, a diplomata a szlovén-magyar együttműködés fontosságát hangsúlyozta. V. Németh Zsolt államtitkár beszédében kiemelte a jó kapcsolatokon túl a térség fejlődésének eddigi eredményeit, turisztikai lehetőségeit, valamint sikeres megvalósítást kívánt a most induló projekthez. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke az eddigi együttműködés eredményeit emelte ki, és örömét fejezte ki, hogy újabb közös projekt megvalósulása lehetséges Vas megye és együttműködő partnerei között.

A Guide2Visit nyitókonferenciáján a kerékpáros együttműködés határon átnyúló lehetőségeiről, a szlovén-magyar kapcsolatok fejlődéséről, valamint a projekt megvalósulását támogató Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Programról hallhattak előadást a résztvevők, majd sor került a projekt támogatási szerződésének aláírására Dimitrij Pur, az Irányító Hatóság helyettes vezetője és dr. Balázsy Péter, Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője részvételével.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző és Dimitrij Pur, az Irányító Hatóság helyettes vezetője, az aláírás után – Fotó: Ohr Tibor

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző, mint a konzorcium vezetője elmondta, a több mint 600 millió forint összköltségvetésű Guide2Visit projekt során az együttműködő partnerek célja a szlovén-magyar határ menti területek turisztikai, közlekedési integrációjának javítása, ennek keretében megépül az Orfalu-Budinci (Büdfalva) közötti mintegy 1300 méter hosszú kerékpáros összeköttetés. További célok között szerepel a turisztikai szolgáltatók közötti együttműködés hálózat kialakítása, valamint egy, a határon átnyúló látogatóirányítói rendszer, amely segítségével a térségbe látogató turisták hosszabb időt tölthetnek itt, és megismerhetik a terület turisztikai és kulturális attrakcióit is.

A Guide2Visit projekt területe az Őrség-Vendvidék és a Göcsej-Hetés térsége, valamint a szlovéniai Lendva, Muraszombat és Ptuj térségét érinti, megvalósulási időszaka 2020. augusztus végéig tart. A projekt során együttműködő partnerek: Vas Megyei Önkormányzati Hivatal, Zala Megyei Önkormányzat, Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sportintézet, Bistra Ptuj Tudományos Kutatási Központ.

Ágoston Gá
2017.10.27.
Top