Ha 10 gyerekből csak 1-et meggyőzünk arról, hogy vigyázzon a környezetére, már sikert értünk el – interjú Csabay Katalinnal

Csabay Katalin igyekszik környezettudatosan élni. Az Önkéntes Környezettisztítók helyi csoportjának szervezőjével beszélgettünk.

Idén januárban indult Szombathelyről a mára országos mozgalommá vált Önkéntes Környezettisztítók. Te hogyan kerültél közel a szervezethez? 

A közösségi médiában találkoztam hozzám hasonló emberekkel, akiket szintén érdekel a környezete. Így kerültem kapcsolatba az Önkéntes Környezettisztítók szombathelyi kezdeményezőjével, majd mi lettünk az első alcsoportja a mozgalomnak. Azóta több megyében is megvette a lábát a szervezet. A helyi csoport célja, hogy a környező erdőkben felszámoljuk az illegális szemétlerakókat, Szombathelyen pedig a Parkerdőt és a közparkokat tisztítják meg az aktivisták a szeméttől, illetve magánakciókban is rendszeresen részt vesznek. Ezzel szeretnénk megmutatni, hogy máshogy is lehet élni. (Interjú közben feláll és elkezdi összegyűjteni a szemetet magunk körül. Nincs benne semmi póz, nem az interjú kedvéért csinálja. Ő így él és azt szeretné, ha mások is hasonlóan cselekednének.)

Fotó: closer.hu

Hány tagja van jelenleg a helyi szervezetnek?

Nehéz megmondani, pontosan hányan is vagyunk. Többségében ad hoc jelleggel verődnek össze az emberek, de fix tagjaink is vannak, akikkel a szemétszedések után más közösségi programokat is szervezünk, hol bográcsozunk, hol pedig elmegyünk együtt strandolni mondjuk. Sokan segítenek kívülről is, a SZET Kft. például rendszeresen elszállítja az általunk gyűjtött szemet, az Önkormányzatoktól és a Nemzeti Parktól pedig zsákokat és kesztyűket kapunk a szemétszedéshez. Azonban, ameddig az emberek nem változtatnak a hozzáállásukon, mindig adnak nekünk újabb és újabb feladatot.

Fotó: closer.hu

Hogyan lehet csatlakozni hoznátok?

Május óta létezik a Facebookon egy csoportunk, Önkéntes Környezettisztítók Szentgotthárd és Vendvidék címmel, itt lehet érdeklődnie annak, aki részt szeretne venni az akcióinkon. Mindig szavazást írunk ki a csoportba, hogy hova menjünk és hogy kinek melyik lenne a legalkalmasabb időpont.

Milyen hosszútávú megoldásokban gondolkodtok, hiszen ahogy te is elmondtad, szélmalomharcot vívtok a szeméttel és a szemetelőkkel szemben?

Az illegális szemétlerakóhelyek felszámolásán túl a hosszútávú célunk az, hogy a felnövekvő generációt egy környezettudatosabb életmódra neveljük. Szó esett már arról, hogy videóblogot indítunk, de tervben van az is, hogy megkeresünk iskolákat azzal, hogy elmondjuk a gyerekeknek mit és miért csinálunk. Úgy tapasztaltam, hogy a fiatalokban sokkal nagyobb nyitottság van még eziránt. Ha 10 gyerekből csak 1-et meggyőzünk arról, hogy vigyázzon a környezetére, már sikert értünk el.

Szalai Szabo
2017.08.12.
Top