Menjen vagy maradjon? – heves vita alakult ki a Gémeskút körül

Közel fél órás vita alakult ki a legutóbbi testületi ülésen Tasnádi József Munkácsy-díjas művész Gémeskút című alkotása körül. A képviselők esztétizáltak, a polgármester pedig még nekünk is beszólt. 

Múlt hét szerdán tartotta legutóbbi ülését Szentgotthárd Város Önkormányzatának képviselő-testülete, ahol nem csak a fürdő körüli ügyeket vizsgáló bizottság felállítása okozott feszültebb pillanatokat, ugyanis a Szemle Egyesület két tagja is szót kért a közmeghallgatáson a Gémeskúttal kapcsolatban, miután Huszár Gábor polgármester nagyjából 10 másodperc alatt lekeverte ezt a témát még az ülés elején. A polgármester úgy állította be, mintha Tasnádi József önként és dalolva mondott volna le egy installációjáról, amelyet a szentgotthárdi Hársas-tavon állítottak fel az egyesület tagjaival, ezért ezt az ügyet napirendre sem vették. Ez azonban nem egészen így történt.

13737710_1569994046638697_6383863727130283156_o

Miután Horváth Tibor szót kért a közmeghallgatáson, a polgármester már helyesbített és elmondta, hogy mivel ez az installáció vitás helyzetet szül a városban, így az alkotó hajlandó volt lemondani róla, hogy ezzel oldja fel a helyzetet. Horváth Tibor arról próbálta meggyőzni a képviselőket, hogy nem a testület feladata esztétikai kérdésekben véleményt nyilvánítani és ez az alkotás Szentgotthárd város egy turisztikai látványossága is lehetne, hiszen Tasnádi világvárosokban állít ki, ahol kedvelik a műveit. Sütő Ferenc és Labritz Béla is amellett érvelt, hogy a Gémeskutat el kell távolítani a Hársas-tóból, ha az a város egy csoportját zavarja. Virányi Balázs is szót kért, aki szerint a kommunista időket idézi, hogy politikusok döntenek arról, hogy mi a jó és mi a rossz művészet, ezért szerinte nem kéne ebbe a vitába beleszólnia a testületnek.

A teljes felvétel itt tekinthető meg:

Mi is megkaptuk a magunkét

Horváth Tibor azt is szóba hozta, hogy van helyi hírportálja a városnak (igen, ez), ahol szavazást kezdeményezne az ügyben, így a szentgotthárdiak dönthetnének a Gémeskút sorsáról. Huszár Gábor erre gyorsan szót kért és megjegyezte, hogy szerinte a closer.hu-t (tehát minket) nem kell megszólítani és hogy “van a városnak tisztességes honlapja”, ahol majd lehet erről a kérdésről szavazni, ergo mi nem vagyunk tisztességesek. Talán senkit nem fogunk meglepni azzal, ha eláruljuk, a város tisztességes honlapján azóta sincs kiírva ilyen szavazás. Utoljára 2014 októberében kérték ki a város lakosságának véleményét, akkor is a termelői piaccal kapcsolatban.

szavazas_sztg

Bár mi nem vagyunk tisztességes hírportál, nálunk azért továbbra is szavazhat a Gémeskútról.

Szalai Szabo
2017.05.02.
Top