Társasházzá alakítják az iskolákat?

A napokban heves reakciókat váltott ki a legnagyobb közösségi oldalon, hogy a szentgotthárdi képviselő-testület novemberi ülésének napirendi pontjai között szerepel egy olyan előterjesztés, amely szerint oktatási intézményeket alakítanának át társasházzá. De miről is van szó valójában?

A kormány, majd később az Országgyűlés is úgy döntött, hogy 2017 január 1-jétől elveszik az önkormányzatoktól az iskolák működtetését, így egy kézbe kerül a fenntartás és az üzemeltetés. Az Önkormányzat a továbbiakban nem működtethet iskolákat és a jelenlegi jogszabály értelmében át kell adniuk az épületeket állami feladatra. Az ingatlanok továbbra is az Önkormányzat tulajdonában maradnak, de a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerülete ingyenes vagyonkezelői jogot szerez rá, tehát teljes jogkörrel használhatja azokat.

Néhány hete az Index írta meg, hogy a XIII. kerületi önkormányzat négy iskolát társasházzá nyilvánított, hogy így mentsék meg az uszodákat és tornatermeket attól, hogy az összes, iskolákhoz tartozó vagyonát át kelljen adnia az államnak. A mi esetünkben is erről van szó, így kizárólag csak a köznevelési feladatot ellátó ingatlanrészek kerülnének átadásra, a Széchenyiben a sportcsarnok, a Gimnáziumban a tornaterem és a szolgálati lakás az önkormányzatnál maradhatna.

A szentgotthárdi képviselő-testület erről november 30.-án, szerdán dönt majd nyílt ülés keretében.

Szalai Szabo
2016.11.24.
Top