Következetesek voltunk és azok is maradtunk – interjú Bana Tiborral

Bana Tiborral, szentgotthárdi országgyűlési képviselővel készítettünk interjút.413109_4569915459984_294475381_o
Kezdjük egy aktuális kérdéssel: a héten döntött az Országgyűlés az Orbán Viktor által jegyzett Alaptörvény-módosításról, mellyel kapcsolatban korábban jelezte a Jobbik, hogy támogatja a kormánypártokat. Miért döntöttek úgy mégis, hogy nem adnak felhatalmazást rá a kormányfőnek?
 
Pontosítanék: mi mindig is arról beszéltünk, hogy csakis olyan Alaptörvény-módosítást tudunk támogatni, amely teljes mértékben kizárja a bevándorlás és ezáltal a terrorveszély növekedésének lehetőségét. Korábban a Jobbik ilyen javaslatokat nyújtott be, de ezeket a Fidesz elutasította. A letelepedésikötvény-biznisz megszüntetése nélkül nem beszélhetünk teljes körű védelemről, így annak kivezetéséig nem tudjuk támogatni az Alaptörvény módosítását. A kormány részéről az ország megvédése csak duma, a lényeg a lopás, ők nem Magyarországot védik, hanem a szajrét. Sajnos a Fidesz a kötvényekkel együtt a hazáját is kész elárulni. Amennyiben Orbán Viktor hajlandó lemondani a kötvényeken keresztüli korrupt milliárdokról, a Jobbik 24 órán belül megszavazza a módosítást. A labda tehát a kormánypártok térfelén pattog: el kell dönteniük, hogy a pénzt vagy a haza védelmét választják. Mi, jobbikosok következetesek voltunk és azok is maradunk, félmegoldásokhoz nem asszisztálunk.
 
A kormány érvelésében gyakran szerepel a nemzeti szuverenitás, a Brüsszellel folytatott küzdelem is arról szól szerintük, hogy mi dönthessük el, kivel szeretnénk együtt élni. Szentgotthárdon és Körmenden a helyi települések vezetőinek nem igazán hagyták ezt, amikor ideiglenes befogadóállomásokat létesítettek az említett városok közigazgatási határain belül. Mi erről a véleménye?
 
Olyan kérdésről van szó, amely ugyancsak színvallásra kényszerítette a politikai szereplőket. A két város fideszes polgármesterei, Bebes István és Huszár Gábor pártjukat választották a körmendiek és a szentgotthárdiak érdekei helyett. Ezzel szemben mi, jobbikosok az első pillanattól kezdve tiltakoztunk a migránstáborok létesítése ellen – tüntetésekkel, sajtótájékoztatókkal, parlamenti felszólalásokkal, minden lehetséges eszközzel. Meggyőződésem, hogy a bátor és határozott gotthárdi fellépésünknek és az ügyben kiálló gotthárdiaknak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy nálunk már nincs befogadóállomás. Körmenden – ugyan kis kapacitással – sajnos továbbra is üzemel a tábor, ott tehát bőven van még teendőnk. Felmerül a kérdés: vajon a Fidesz a hazaáruló, aki migránstáborokat hozott létre a két településen, vagy a Jobbik, aki mindent megtett azok bezárásáért? Egy biztos: ránk ebben az ügyben és minden egyéb kérdésben is számíthatnak a térségben élők.
 
Aktív szereplője a lokális közéletnek és indult a Jobbik alelnökének is, ám nem kapott bizalmat a tagságtól a Kongresszuson. Az elkövetkező években inkább a helyi politika felé veszi az irányt, esetleg indul polgármesternek Szentgotthárdon? Vagy marad országos politikus?
 
Örömmel vállaltam volna az alelnöki tisztséggel járó munkát, megpróbáltam, sokan támogattak is, a szereplésemet is jónak értékelem, de sajnos nem jött össze. Ettől még nem dőltem a kardomba, igyekszem tisztességesen és aktívan ellátni egyéb feladataimat, így a Jobbik frakcióigazgatójaként és körmendi választókerületi elnökeként, valamint az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként is legjobb tudásom szerint próbálok helytállni. Most zajlik a Jobbikban a jelöltállítás folyamata, a választókerületben működő összes szervezetünktől megkaptam a bizalmat, így a regionális és országos meghallgatások után minden bizonnyal ismét én leszek pártunk jelöltje az országgyűlési választásokon. A célom egyértelmű: meg szeretném nyerni a körzetet, hozzájárulva ezzel a velejéig korrupt Fidesz-kormány leváltásához. Ebben kiemelten számítok a gotthárdiak támogatására, szeretnék egyéni országgyűlési képviselőként is kiállni a város érdekeiért, ahogy eddig is tettem ellenzékből.
 
Helyben mi a stratégiája a Jobbiknak és lát-e alternatívát a Fidesszel szemben? Gondolkoznak-e rajta, hogy politikai szövetségre lépnek másokkal az önkormányzati választásokon?
 
Rendkívül fontosnak tartom, hogy a kormányváltás mellett helyi szinten is érdemi változás történjen, vagyis új polgármester vezesse Szentgotthárdot. Mindent megteszek azért, hogy ez így legyen, mert a gotthárdiak megérdemlik, hogy olyan személy vezesse városunkat, aki számára Szentgotthárd érdekei az elsődlegesek, nem pedig a haverok és a rokonok helyzetbe hozása. Persze ne lepődjünk meg: kicsiben a Fidesz ugyanazt műveli, mint nagyban, elég a korrupció kapcsán a kézilabdacsarnok ügyére utalnom. Örülök annak, hogy Lábodi Gábor személyében felelősségteljesen és keményen dolgozó képviselőnk ül a testületben, aki a megyei közgyűlésben is képviseli a térségben élők érdekeit. A következő önkormányzati választásokon természetesen szívesen támogatunk olyan személyeket, akik hitelesek, kikezdhetetlenek és a városért kívánnak tenni – szerencsére azért most is akadnak ilyenek a testületben, még ha kevesen is.
 
Az országos politika egyre nagyobb nyomást gyakorol a helyi döntéshozatalra, így városunk is egyre gyakrabban ad színteret politikai csatározásoknak. Több önkormányzati képviselőt is heves támadások érnek a fideszes városvezetés részéről a szentgotthárdi képviselő-testületben, amikor ellenvéleményt, kritikát fogalmaznak meg a polgármesterrel szemben. Mit gondol erről a tendenciáról?
 
A stílus maga az ember. Sajnos Huszár Gábor egyre gyakrabban üt meg minősíthetetlen hangnemet a képviselő-testületi üléseken, elsősorban Szalainé Kiss Edinával és Lábodi Gáborral szemben. A fideszes arrogancia és cinizmus ide is begyűrűzött, ennek véget kell vetni. Nem elsősorban országgyűlési képviselőként, hanem tisztességes magyarként olyan országban szeretnék élni, ahol mindenki érdemei szerint tud előrébb lépni, nem pedig az alapján, hogy mennyire fekszik jól az aktuális kormánynál és kormánypártnál. A Jobbik véget kíván vetni az elmúlt 26 év velejéig korrupt rendszerének, országosan és helyi szinten is ez a célunk. Szentgotthárdiként pedig egy olyan városban szeretnék élni, ahol a polgármester és az önkormányzati képviselők minden erejükkel a település fejlődéséért és az itt élők boldogulásáért dolgoznak. Kemény és következetes munkával elérhető mindez, hiszek benne, hogy sikerülni fog.

9970.hu
2016.11.10.
Top