Image default
Kiemelt Mások mondták

Az őszi elsőség még nem jelent semmit – interjú Katona Dániellel és Huszár Benjáminnal

Veretlenül vezeti az őszi szezonban a bajnokságot a Szentgotthárd-Máriaújfalu SE csapata, az idén igazolt edzőpárossal készítettünk interjút.15235423_393519370980059_484722228339453925_o
 A tavalyi évben mind a ketten Szombathelyen játszottatok, idén már edzőként szerepeltek egy alacsonyabb osztályú hazai csapatban. Mi volt az oka a váltásnak?
 
Katona Dániel: A felkérés egy baráti megkereséssel kezdődött. Murányi Péter keresett meg azzal, hogy bajban vannak, mert a korábbi edző Ernst Attila visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Veszprémből. Ez nyár közepén történt, hamarosan kezdődnie kellett az alapozásnak, a csapat edző nélkül állt, így egyszerűen azt éreztem, hogy segítenem kell. Úgy gondoltam, hogy annyi szakmai tudást már sikerült összeszednem mind az iskolában, mind pedig a kézilabdapályán, hogy segítségére lehessek a csapatnak. A fő motivációm mégis a társaság volt és maga a lehetőség, hogy ismét a szentgotthárdi kézilabdában tevékenykedhetek.
 
Huszár Benjámin: Az átigazolásba kisebb félreértések estek, így csak az edzői posztot tudtuk elfogadni. Mivel mindketten Szombathelyen tanulunk testnevelő-történelem tanárnak, ezért kötelezettségünk az egyetemet képviselni, mint játékos. Nem mondhattunk viszont nemet a kérésre, hiszen a csapat egy nagyobb baráti társaságot foglal magában, aminek ismét részesei szerettünk volna lenni. Én is úgy gondolom, hogy eddigi tanulmányainkat fel tudjuk használni a csapat számára, illetve egy jó tapasztalatszerzés is mindkettőnk részére, hiszen a későbbiekben testnevelőként D licencet kapnánk, amit a megyei felnőtt osztályban és a gyermekbajnokságban is tudnánk használni.
 
Ernst Attila, korábbi edző a Veszprém utánpótlás csapatánál folytatja a munkát. Ti is korábban az ő keze alatt játszottatok, ez érződik rajtatok? Az edzőváltás után mit tartottatok meg a korábbi módszerekből? Felvettétek a fonalat, vagy más alapokra helyeztétek a munkát?
 
Katona: Attila óriási lehetőséget kapott, amit ki kellett használnia. 14 éves koromtól kezdve ő volt az edzőm, ismerem a mentalitását, ő egy elképesztően fanatikus, elhivatott ember. Nagyon sokat fejlődött szakmailag az elmúlt pár évben, ezen a téren nem tudjuk felvenni vele a versenyt. Sokszor azonban alacsonyabb szinten is próbált olyan taktikai elemeket átadni, erőltetni, amikre egyszerűen nem voltunk képesek. Szerencsére ezeket most van lehetősége kipróbálni profi körülmények között Veszprémben, ahol átadhatja a teljes taktikai repertoárját. Sokszor még most is kapunk tőle hasznos tanácsokat, amik adott szituációkban aranyat érnek. Amin mi változtattunk, hogy próbáltuk a csapat játékát egyszerűsíteni. Azt próbáljuk játszani, amiben jók vagyunk, a taktikát az adott személyek képességeire differenciáljuk. Emellett próbálunk komolyabb hangsúlyt fektetni az edzősködés pedagógiai részére, minél többet foglalkozni a játékosokkal egyénileg. Ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen gyakorlatilag egyidősek vagyunk a játékosainkkal, helyes pedagógiával pedig elfogadják, hogy mi vagyunk az edzők és a csapatösszhang is sokkal jobb, márpedig ez a mi igazi fegyverünk. Ezt szerencsére nagyon jól megtanulhattuk első edzőnktől, Kozma Gábortól, aki gyakorlatilag nevelt is minket a kézilabda mellett.
 
Huszár: Sok kritika érte őt a döntése miatt, amit azért nem értek, mert korábban több szentgotthárdi játékos is élt a lehetőséggel és különböző első osztályú utánpótlásközpontokhoz igazolt. Mi próbálunk az egyszerűségre törekedni, szeretnénk, ha a játékosok felismernék egy adott szituációban, hogy mit kell tenni és hogy képesek is legyenek önállóan helyes döntést hozni a pályán. Igyekszünk a fiatalabbaknak is lehetőséget adni, amivel nagy örömünkre élnek is. Minden játékos erősségét próbáljuk kihasználni és ennek megfelelően összeállítani a csapatot. Legfőbb célunk, hogy a csapat összes tagja mind a pályán, mind a való életben példát mutasson, sportolóhoz méltó módon viselkedjen, még ha alacsony osztályban is szereplünk.
 
Korábban heves vitát váltott ki a közösségi oldalon, hogy a MUSE-hoz igazoltatok. Mit gondoltok erről? Beváltottátok a hozzátok fűzött reményeket?
 
Katona: Nekem nem állt szándékomban semmilyen vitát kirobbantani, úgy gondolom az, hogy mit és kikkel csinálok az az én döntésem. Jelenleg elég sok a kérdőjel és a konfliktus a szentgotthárdi kézilabdában. Nem tudom megérteni azokat az embereket, akik gerjesztik ezeket a feszültségeket. Én ezt az egészet a barátaimért vállaltam el, a vitákból pedig próbálok kimaradni. Ezek a srácok a korábbi létszám miatt lehetőséget sem kaptak , vagy egyszerűen idejük, energiájuk nem volt magasabb osztályban bizonyítani. Ők is szentgotthárdiak, ők is kézilabdázók és baráti viszony fűzött mindannyiukhoz. Több barátom van a Szentgotthárdi Kézilabda Klubban is, ezért én sok sikert kívánok nekik a továbbiakban, szorítok, hogy megcsípjék a dobogó valamelyik fokát. A kérdés második felére a válaszom, hogy remélem sikerült bizonyítanunk, de nem elégszünk meg a jelenlegi eredményekkel, az őszi elsőség még nem jelent semmit.
 
Huszár: Továbbra is igyekszem kimaradni a konfliktusokból, mivel nem hiszem, hogy a mi feladatunk lenne megoldani azt a helyzetet, ami a szentgotthárdi kézilabdában kialakult. De úgy gondolom, a jövőben mindenképp közeledésre lesz szüksége mindkét klub részéről. Az eddigi eredményekkel remélem sikerült bizonyítani, hogy a csapat továbbra is jó kezekben van. A szezon elején a dobogót jelölte ki a vezetőség célként, de ha a játékosoknak továbbra is ilyen példaértékű marad a hozzáállása, bizakodhatunk nagyobb sikerekben is. Ennek ellenére nehéz tavasz elé nézünk, így most a pihenésé a főszerep, januárban pedig elkezdjük a felkészülést.
 
Az eredmények azt igazolják, hogy jó irányba megy a csapat. Ennek ellenére sokszor üttök meg kritikus hangot a csapat játékával kapcsolatban az edzői értékelések során, mintha soha nem lennétek elégedettek a győzelemmel. Hogy látjátok ezt belülről? Mik a jövőbeli célok? Hova szeretnétek eljutni?
 
Katona: Sokszor kicsit talán túl szigorúak is vagyunk az értékeléseknél. Véleményem szerint ennek a bajnokságnak mi vagyunk a legjobb csapata. Fiatalok vagyunk igaz, de látva a többi csapat játékerejét mind taktikailag, mind technikailag képzettebbek vagyunk náluk. A játékosaink hajlamosak elizgulni a meccseket, de az is előfordult, hogy a biztos előny tudatában annyira nyugodtak voltunk, hogy újra meccsbe hoztuk ellenfelünket. Félreértés ne essék, elégedett vagyok a csapat eddigi teljesítményével, nagyon hálás dolog itt fiatal edzőnek lenni, de természetesen mi is bizonyítani szeretnénk. Öröm látni, ha a fiúk egy olyan taktikai elemet csinálnak meg sikeresen, amit már mi tanítottunk edzőtársammal, viszont pont ennyire lehangoló tud lenni, mikor felesleges és rossz dolgokat csinálunk a pályán. Egy szó, mint száz, bátran mondhatom: jobbak vagyunk annál, mint amit sokszor mutatunk. Pont emiatt gondolom azt, hogy jelenleg valahol a mostani és az NB2-es bajnokság között lehetünk erőben. Ha a keret egybe marad és tudunk erősíteni pár helyen, úgy gondolom, pár éven belül megcélozhatjuk az NB2 középmezőnyét. Ez nem cél, ez csupán lehetőség. Most még az idei szezonnal kell foglalkoznunk, ahol fél távnál veretlenül vezetjük a bajnokságot, de iszonyúan nehéz tavaszunk lesz, hiszen szinte végig idegenben játszunk. Ennek ellenére bízunk a csapatban, bár nem szeretnék felelőtlen kijelentéseket tenni, de úgy gondolom, hogy együtt harcban leszünk a legfényesebb éremért.
 
Huszár: Maximalisták vagyunk! Tudjuk, hogy a mi csapatunk a legerősebb a bajnokságban, ezért nem csak az eredmény, hanem a mutatott játék is fontos számunkra. A játékot sokszor befolyásolja a rutintalanság, a fáradtság, ami annak köszönhető, hogy csapatunk átlagéletkora a legfiatalabb a bajnokságban. Elégedettek vagyunk a játékosokkal, de ezekkel az értékelésekkel is próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy ennél tudunk jobbak is lenni és ne bízzuk el magunkat egy-egy megnyert meccs után. Büszkék vagyunk, hogy ilyen őszt tudtunk együtt produkálni. A következő mérkőzéseken továbbra is igyekszünk megtartani a veretlenségünket és az idei bajnokságra koncentrálni, de én is úgy gondolom, ha ez a társaság egyben marad és kiegészülne 1-2 játékossal, akkor képesek lennénk helytállni az NB2-es bajnokságban is. De nem akarunk addig beszélni erről, amíg nem mi végzünk a tabella első helyén. Ígérem,hogy a továbbiakban is igyekszünk kihozni a maximumot a csapatból és harcban leszünk a bajnoki címért!

Ajánlott cikkek

A világ tetején a szentgotthárdi lány

9970.hu

Rengeteg energiánk van – interjú Mihály Klaudiával

9970.hu

Az Országgyűlésben bizonyíthatnak a szentgotthárdi fiatalok – interjú Talabér Ádámmal és Mesics Gáborral

9970.hu