V. Németh: A jövőt illetően még bőven van tennivalónk

Közeledve az áprilisi országgyűlési választásokhoz minden jelölt számára biztosítottuk lapunkban a lehetőséget, hogy bemutassák programjukat. Most V. Németh Zsolttal, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjével, államtitkárral beszélgettünk a múltról, jelenről, jövőről.

A térség kormánypárti országgyűlési képviselőjeként az elmúlt 4 éves ciklusban miket tart érdemesnek kiemelni munkájából?

Fotó: Pelsőczy Csaba, FM

Legfontosabb, hogy – míg korábban a munkanélküliség ellen küzdöttünk, és a munkahelyteremtés állt a fókuszban – a fejlődésnek a legbiztosabb jele, hogy mára már sok helyen munkaerőhiány lépett fel, és érzékelhetően emelkedtek a jövedelmek is. Példaként említem az Ames Hungária Kft.-t, mely 3,5 milliárdos beruházással bővíti Szentgotthárdi gyártókapacitását, s 75 új munkahelyet hoz létre.

Összességében csak a tavalyi évben közel 21 milliárdos nagyságrendű fejlesztési támogatást sikerült közreműködésemmel – a megyei önkormányzattal, a településekkel, és a kormányzattal szoros együttműködésben – a választókerületünk számára biztosítani.

Ezen belül a Területi Operatív Program révén választókerületem 48 településén 78 fejlesztési projekt valósul meg, mintegy 11 milliárdos nagyságrendben. Ez azt jelenti, hogy a megyei fejlesztési forráskeretnek több mint a fele a mi választókerületünkbe áramlott be. Orvosi rendelők, óvodák, vízelvezető árkok és járdák épülnek térség-szerte. Iskolák bővülnek, új tornatermek létesülnek. Csak Szentgotthárdon iparfejlesztésre közel fél milliárd, városfejlesztésre, iskola, óvoda és kerékpárút építésre és felújításra még további 850 milliós forrás érkezik.

Ehhez hozzátehetjük még a Máriaújfalusi szennyvízberuházás további 300 milliós összegét is, de a Környezeti Energia Hatékonysági programban egyébként a választókerületem további 13 települése érintett, több mint 3 milliárdos támogatási nagyságrenddel.

Most év végén született kormányhatározat arról, hogy választókerületem 50 települése – köztük számos Szentgotthárd környéki- több mint 620 milliót fordíthat intézmény – és útfejlesztésre, a Belügyminisztérium által biztosított támogatás segítségével.

Az általam irányított terület, Hungarikumokért is felelős államtitkáraként büszke vagyok arra, hogy a helyi értékek gyűjtése és feltárása ebben a választókerületben különösen fontossá vált a helyi közösségek számára. A térség számos településére sikerült forrást biztosítanunk e munkához. Ezeknek is köszönhetően – a meghívásoknak eleget téve – Gotthárdon szinte hetente veszek részt különböző kulturális, nemzetiségi, lovas rendezvényeken, vagy éppen gazdasági és más konzultációs alkalmakon, átadásokon.

Amennyiben ismételten Önt választanák meg a térség országgyűlési képviselőjének, úgy milyen feladatokat lát maga előtt az elkövetkező 4 évre?

A jövőt illetően még bőven van tennivalónk.

A néhány éve megtörtént Szombathely- Szentgotthárd közti vasút korszerűsítést követően végre elkezdődik az M8-as gyorsforgalmi út kivitelezése Körmend és az országhatár között. Hozzáteszem, 2014 óta a 8-as és 86-os főutak térségünket érintő szakaszain, nagy felületen burkolat felújítási, megerősítési munkák zajlottak már. Három év múlva azonban már 110 km-es sebességgel közelíthetjük meg az új úton Szentgotthárdot. Mérföldkőnek számít ez a 62 milliárdos fejlesztés, különösen fontos a körmendi és a szentgotthárdi ipari parkban működő gazdasági vállalkozásoknak, és munkavállalóknak.

Azon dolgozunk, hogy a munkabérek felzárkóztatásával párhuzamosan a külföldön munkát vállalók közül is egyre többen hazatérjenek.

Bízom abban, hogy előre lehet lépni a Szentgotthárdi ciszterci kolostor felújítása, fenntartható funkcióval történő ellátása terén. Örömteli fejlemény, hogy több mint fél milliárdos kormánytámogatással sikerül megújítani a csodálatos barokk templom belső terét. A mártír Brenner János boldoggá avatásával a figyelem a vallási turizmus révén is fokozottan Szentgotthárd városára irányulhat.

Szalai Szabo
2018.01.20.
Top