Mit üzen nekünk Őcsény?

Politológus-hallgató szerzőnk a félelemről.

A hét elején egy ország ismerte meg a Tolna megyei Őcsény nevét, amikor kirobbant a botrány, miszerint a Migration Aid nevű szervezet hazánkba érkező menekülteket szeretett volna üdültetni a helyi Csengettyűs Vendégházban. A lakosság fellázadt, összehívták a falugyűlést, ahol a félelemtől dühössé vált polgárok foggal-körömmel tiltakoztak, azóta pedig a polgármester is lemondott. Gondolhatnánk, hogy ez így egy kerek történet, a nép akarata érvényesült és ezzel pontot is tehetünk az ügy végére. Ez azonban korántsem igaz így, ebben a formában.

Nem áll ez a történet olyan távol tőlünk, Vas megyeiektől sem. Elég visszaemlékeznünk a szentgotthárdi menekülttábor esetére, amikor az emberek utcára vonultak, hogy tiltakozásuknak hangot adjanak. Számos civilek vagy politikai szerveződések által indított tiltakozás indult útjára, de mégis volt egy óriási különbség ahhoz képest, ami Őcsényben történt. Szentgotthárdon az emberek nemtetszésüket legtöbbször gazdasági és létbiztonságukat veszélyeztető okokra hivatkozva fejezték ki. Veszélybe kerültek ugyanis a helyi vállalkozások, amelyek jelentős profittól estek volna el, ha a szomszédos Ausztriából érkező kuncsaftok a város határában lévő menekülttábortól való félelmük miatt nem őket választják. Felmerült természetesen a közbiztonság romlásától való félelem is az ellenérvek között, de ez is az ésszerűség határain belül. Ezzel szemben a Tolna megyei településen már visszaköszön a kormányzati kommunikációt az elmúlt néhány évben egyre inkább uraló menekültellenesség és a Soros György ellen indított gyűlöletkampány.

Fotó: closer.hu

Az óriásplakátok, televíziós reklámok, politikai nyilatkozatok, rádió bejátszások mind elérték a céljukat. Az emberek összezavarodtak, félnek, sőt szabályosan rettegnek a menekültektől és az őket ránk szabadító Sorostól. Hazájukat háború miatt elhagyni kényszerülő arabokat gondolkodás nélkül azonosítunk terroristákkal, bármilyen probléma gyökereként pedig megnevezhetjük Soros Györgyöt vétkesnek. A történelem legsötétebb korszakait juttathatja eszünkbe ez a minden logikát és észérvét mellőző gyűlöletkeltés. Mára már addig jutottunk, hogy olyan emberektől rettegünk, akiknek az országunk törvényeinek megfelelően, mi magyarok adtunk menedékjogot.

Annak, hogy eddig jutott a közbeszéd és a közhangulat, az a legfőbb oka, hogy a jelenlegi magyar kormány tényleges tettek, programmegvalósítás és valódi kormányzás helyett az úgynevezett „válságkormányzást” tűzte ki maga elé célként. Ez azt jelenti, hogy időről-időre a politikai vezetés azzal szilárdítja meg a szavazók körében a népszerűségét, hogy ellenségképeket jelöl ki. Fontos még az is, hogy ez az ellenség olyan legyen, amely a rágalmakra nem tud válaszolni, illetve általában ezek vagy ténylegesen nem létező vagy csupán felnagyított jelentőségű „ellenségek”. Ha ezek megvannak, akkor már nincs más dolga az ország vezetőinek, csupán el kell hitetnie a választópolgárokkal, hogy ő az egyetlen, aki meg tudja őket védeni ezektől a veszedelmektől. Ez rövidtávon politikai haszonszerzést jelent, hosszú távon azonban kicsúszik a gyeplő a vezetők kezéből. Mi pedig pontosan ezt láthatjuk most is, amikor félelemtől remegő és kiabáló emberek tiltakoznak az őcsényi falugyűlésen az ellen, hogy otthonukat háború miatt elhagyni kényszerülő menekültek pihenhessenek a település panziójában néhány napig. Ha pedig megkérdezzük őket, miért tiltakoznak ennyire, a válasz majdhogynem szóról-szóra megegyezik az utak mellett látható kék plakátok által közvetített üzenettel: minden menekült terrorista, Soros György pedig Magyarország pusztulását akarja.

Hatalmas felelőssége van tehát Magyarország kormányának abban, hogy politikai tőkekovácsolás céljából riogatja az embereket és félelmet kelt, kreált ellenségekkel. Ez pedig olyan látható következményekkel járt, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. 2015-ben még a röszkei határátkelőnél köveket dobáló menekülteket kellett mutatni ahhoz, hogy az emberek féljenek, ma már elég egy panzióban néhány napig üdülniük és már ettől is kitör a pánik.

Talabér Ádám

tala
2017.10.01.
Top