Mire jó, ha a kígyó a saját farkába harap?

A fenti kérdésen sokáig elgondolkodhatunk, mégis az élet számos olyan helyzetet hoz, amikor igenis fontos tényezővé válik, válhat a válasz.

Szentgotthárd közéletét lassan fél éve borzolja, idegesíti, nyugtalanítja, háborgatja (vannak, akik szerint szándékos provokációként), hogy mi történt/történik a termálfürdő körül. Büntető-, munka- és polgári jogi perek kezdődhetnek el a közeljövőben az éppen idén 10 éves születésnapját ünneplő intézménynél. Bár utóbbiakból egyesek szerint már nem először.

Az idén tavasszal az önkormányzat (polgármester) által tett rendőrségi feljelentés a fürdőben történő esetleges visszaélések miatt, és egy helyi képviselő zaklatása (bántalmazása?) csak további hullámokat csavar az amúgy sem egyenes történetbe.

Legutóbb a város képviselő-testülete egy munkacsoportot kért fel, hogy az ügyvezető és a fürdő működésével kapcsolatosan vizsgálódjanak. Pontosan meghatározták, hogy mit is kellene vizsgálniuk. Ezeket:

többek között az ügyvezetővel kapcsolatban:

 • szakirányú végzettség megléte, szakmai előélete, kompetenciák
 • munkahelyén töltött idő ellenőrzése
 • hétvégi, ünnepnapi ügyeletben való részvéte
 • kiküldetések, azon eseményeken való részvétel ellenőrzése
 • belső vizsgálatok átvizsgálása
 • személyügyi döntések

a fürdővel kapcsolatban:

 • megbízási szerződések, megállapodás és díjfizetés nélküli tevékenységek
 • kedvezmények, azok jogosultságai
 • a fluktuáció okai
 • marketing és PR munka vizsgálata
 • szervezeti felépítés vizsgálata és hatékonyságvizsgálat

A munkacsoport elvégezte munkáját. 4 oldal terjedelemben. Az önkormányzat – némileg eddigi gyakorlatától eltekintve – ezt hamar nyilvánosságra is hozta.

A munkacsoport megbízásáról szóló előterjesztéssel ellentétben, melyet nyílt ülésen tárgyaltak. Ez nem került be a nyilvánosságra szánt, az ülések anyagát tartalmazó előterjesztések közé.

Lássuk, milyen megállapításokat tettek:

 • az előterjesztés preambulumában megfogalmazottak és a feltett kérdések nincsenek összhangban
 • a fürdő komplex átvilágítására, lehetőségeinek, korlátjainak, erényeinek, hibainak feltárására, ezáltal hatékonyság elemzésre nem ezen szempontok szerint kellene vizsgálatot végezni
 • …..

Tovább nem is érdemes részletezni, hiszen egyrészt teljesen nyilvános, másrészt a fenti megállapítások után is látható, hogy a háromfős munkacsoport nem érezte magát kompetensnek arra, hogy a konkrétan rábízott feladattal mélyebben is foglalkozzon. Ugyanis nem csak az lett volna a munkája, hogy minden dokumentumot aláírnak-e az illetékesek és lefűznek, lepecsételnek, dossziékba rendeznek. A vizsgálat attól lenne vizsgálat, hogy a hogyanokat is elemzi, a miérteket összefoglalja, konkrét gyakorlatokat mutat be.

Erre persze a munkacsoport már az első mondataiban felhívja a figyelmet, hogy nem képes.

No, de mi történik ezután? Felelős tulajdonosok, városvezetők nem döntenek az átfogó vizsgálatról, ami az eredeti kérdésekre valóban megadná a választ. Nincs itt kérem semmi látnivaló, a munkacsoport megtette kötelességét, az ügy mehet felejtőbe.

Bezárult a kör. A kígyó saját farkába harapott, ezzel pedig biztosított az örökkévalóság (ld.:uroborosz).  Amíg el nem engedi, vagy le nem vágják a farkát…

“…Gyönyörű szavakban hallgatja el,
amit jelentenie kell,
és ha kell, ott hallgat el, ahol kell…

És ha itt,
itt a perc,
És mindenki érzi: ez így jó,
a szent, szent helyen
saját farkába harap a kígyó.

De túléli az életet,
és amit még túl lehet:
a testet, és a szellemet…” /Kiss László/

Ágoston Gábor
2017.09.01.
Top